1999016563 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat kiristää rahapolitiikkaa Eurooppaa nopeammin

Julkaistu: 1.9.1999 16:12

Rahamarkkinat eivät ole vakuuttuneet Yhdysvaltojen viimeviikkoisen koronnoston riittävyydestä. Korkojohdannaiset ovat diskontanneet loppuvuoden korkotason nousun korkotermiinien hintoihin, ja näyttäisivät uskovan Yhdysvaltojen ohjauskoron nostoon lokakuussa ja Euroopan keskuspankin kiristykseen joskus ensi keväänä.

Euron ja dollarin libor-korkojen mukaan markkinat odottavat dollarin korkotason nousevan piakkoin ja eurokorkojen seuraavan perässä. Dollarikorot kuitenkin vakiintuvat, noteeraukset ennustavat dollarin kolmen kuukauden koron säilyvän kuuden prosentin tuntumassa tämän vuoden syyskuusta eteenpäin. Euron kolmen kuukauden koron taas odotetaan pyrähtävän Yhdysvaltojen koronnousua seuraten 2,7 prosentista kolmeen ensi kuukauden aikana mutta jatkavan nousuaan dollarikorkojen vakiinnuttua.

Vastaavasti valuuttojen termiinimarkkinat ennustavat dollarin korkotason kohoavan olennaisesti suhteessa euroon lähimmän puolen vuoden tähtäimellä: korkonoteerausten perustella laskettuna euron kolmen, neljän ja viiden kuukauden termiinin hinta poikkeaa termiinimarkkinoiden noteerauksesta lähes prosentilla ja kuudessa kuukaudessa jopa yli prosentilla. Vuoden tähtäimellä korkoeron kautta laskettu noteeraus ja termiinihinta poikkeavat vajaan prosentin kymmenesosan. Tämä toimii vain jos dollarin korkotaso nousee suhteessa euroon lähimmän puolen vuoden aikana ja euro kuroo eron kiinni tulevan 12 kuukauden jakson jälkipuoliskolla.

Markkinoiden odotukset Yhdysvaltojen koronnostosta eivät sinällään ole mitään uutta. Viime viikon 25 korkopisteen koronnosto oli arvattu jo niin moneen kertaan pitkin heinä-elokuuta että sen vaikutukset markkinoihin jäivät lähes olemattomiksi.

Yhdysvaltojen taloustilastot vihjailevat inflaatiopaineiden noususta ja keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan on toistuvasti varoittanut osakekurssien olevan kestämättömällä tasolla. Osakkeiden hurja laukka puolestaan kannustaa väestöä kuluttamaan yli varojensa ja velkaantumaan entistä pahemmin. Jossakin kohtaa, esimerkiksi lokakuun osavuosikatsausten aikoihin, odotusten kupla alkaa puhjeta, mikä yhdistyneenä odotettuun ohjauskoron nostoon jäähdyttäisi Yhdysvaltojen talouden lähemmäs normaalilukemia.

Toisaalta Saksan talouden osittamat nousun merkit ovat saaneet hätäisimmät jo ounastelemaan Euroopan korkotason nostoa. Saksan talouden kasvu on kuitenkin vielä toistaiseksi melko heiveröisellä pohjalla hallituksen lausuntoja lukuun ottamatta, eikä ole kovinkaan todennäköistä että EKP kiirehtisi jarruttamaan kasvua ennen kuin se on nykyistä kestävämmällä pohjalla. Ranskan talous sinnittelee, mutta senkään vauhti ei päätä huimaa ja Italian talouden kehityksestä ei kai kellään ole selvää käsitystä: maan tilastointijärjestelmä ei aivan täytä pohjoiseurooppalaisia järjestelmällisyys- ja täsmällisyyskriteerejä.

Kun EKP ryhtyi toimintaan tämän vuoden alussa, sen asemasta ja vastuukysymyksistä käytiin laajaa kädenvääntöä. Pankki onnistui pitämään kiinni saksalaisen perinteen mukaisesta itsenäisestä asemastaan. Koska pankin asema on kuitenkin vielä vakiintumaton, ei ole todennäköistä että se riskeeraisi uuden yhteenoton suurempaa demokraattista valvontaa vaativien tahojen kanssa. On huomattavasti todennäköisempää että EKP valitsee kaikessa hiljaisuudessa koko talouden kehityksestä vastuuta kantavan linjan, siirtää inflaatiopelkonsa taka-alalle ja antaa Euroopan talouskasvun päästä vauhtiin ennen kuin painaa jarrua joskus ensi toukokuun tienoilla. Valuutta- ja korkomarkkinoilla uskotaan näin tähänastisen tiedon ja markkinoiden noteerausten perusteella.

Tuoreimmat osastosta