1999017793 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fuusioaalto pyyhkii pankkimaailmassa

Julkaistu: 27.8.1999 15:13

Fuji, UBS, Paribas, Santander...

Geneve Deutsche Bank on sulattelemassa vielä amerikkalaisen investointipankin Bankers Trustin ostoa, kun se suunnittelee nähtävästi jo seuraavaa suurvetoa; pienasiakkaiden siirtämistä Dresdner Bankin kanssa perustettavaan yhtiöön. Bankers Trustista se maksoi yhdeksän miljardia dollaria.

Euroopan talous- ja rahaunionin eteneminen on tuonut pankkibisnekseen yhden laskennallisen valuutan, euron. Ennen kuin eurosta tulee kaupoissa käytettävä valuutta, linnoittautuvat pankit yhä tukevimpiin kilpailuasemiin.

Jo pari vuotta sitten Sveitsissä yhtyivät Schweizerische Bankgesellschaft ja Bankverein UBS-pankiksi.

Viime viikolla Japanin Daiichi Kangyo, Fuji ja Industrial Bank of Japan ilmoittivat yhdistyvänsä maailman suurimmaksi pankiksi.

Japanissa myös Bank of Tokyo-Mitsubishi ja Sumitomo keskustelevat muun muassa Sakura- ja Sanwa-pankkien kanssa tulevista fuusioista.

Ranskan pankkifuusio tänään esillä

Ranskassa odotetaan, että tänään tiistaina saataisiin jonkinlaista selvyyttä Banque Nationale de Parisin, Paribasin ja Société Généralen yhdentymiseen. Syntyvä pankki olisi maailman toiseksi suurin.

Italiassa milanolaiset Intesa ja Comit-pankit ilmoittivat heinäkuussa yhtyvänsä maan suurimmaksi pankiksi. Pankit itsessään ovat jo tulos aiemmista yhdentymisistä.

Espanjassa syntyi samaten maan suurin pankki maaliskuussa, kun Banco Santander ja Banco Central Hispanoamericano yhtyivät BSCH-pankiksi. Se tähtää nyt myös Portugalin pankkimarkkinoille.

Yhdysvalloissa odotetaan, että kolmanneksi suurin Chase Manhattan ostaa vaikkapa investointeihin keskittyneen Merrill Lynch -pankin.

Valtion rajat ylittävät pankkifuusiot ja -kaupat ovat harvinaisempia. Niistä esimerkkinä hollantilainen ING-pankki ilmoitti juuri äsken aikovansa ostaa frankfurtilaisen BHF-pankin.

Tuoreimmat osastosta