199909448 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kylpylän on uudistuttava aika ajoin

Naantalin kylpylän johtaja heli Virtanen:

26.8.1999 13:05

Kylpytakkiset asiakkaat läpsyttelevät sandaaleissaan kuka hierojalle, kuka savihoitoon, kuka saunomaan ja altaisiin polskuttelemaan. Joku tallustelee verkkareissaan ympäriinsä ja toinen selailee lehteä aulakahviossa. Välillä ohitse suihkaisee pikkutakkimies kalvot ja paperit kainalossa kokoustilassa pidettävään seminaariin.

Elämä Naantalin kylpylässä vaikuttaa kulkevan tasaisesti. Hotellin johtaja Heli Virtanen painottaa kuitenkin, että kylpylä- ja kongressihotelli ei saa jäädä polkemaan paikallaan, vaan aika ajoin pitää tapahtua jotain uutta, mikä houkuttelee kävijöitä.

Tuorein iso uudistus kylpylässä on laivahotelli Sunborn Yacht, joka avattiin viime kesänä. Laiva näyttää oikealta, mutta se on rakennettu nimenomaan lisähotelliksi. Varsinaisesta kylpylärakennuksesta sinne pääsee lasitettua yhdyskäytävää pitkin. Laivaan johtava kulkureitti laajennetaan kauppakäytäväksi ensi syksyn aikana.

Muista suunnitelmista Virtanen ei pukahda, vaan tyytyy vain hymyilemään. Kylpylä aikoo ilmeisesti ainakin taata laivahotellin uutuuden, sillä kylpylää pyörittävä Kuntoutusyhtymä on tiettävästi tilannut jo uuden laivan nykyisen tilalle.

Kesälomakausi on kiireisintä

Naantalin kylpylä rakennettiin 80-luvun puolivälissä ja sitä laajennettiin juuri laman alla. Kylpylä selvisi vaikeista vuosista pitkälti yritysasiakkaidensa turvin. Liikevaihto on nykyisin noin 150 miljoonaa markkaa. Käyttöaste on keskimäärin 85 prosenttia.

Virtasen mukaan tulevaisuus vaikuttaa hyvältä.

-Suomen talouskasvu näyttää jatkuvan, yrityksillä menee entistä paremmin, ja ihmisillä on töitä, hän listaa.

Virtanen huomauttaa, että suomalaiset ovat hiljalleen oppineet helliimään itseään ja ottamaan hoitoja tuntematta tunnontuskia rahanmenosta.

Kylpylän asiakkaista 70 prosenttia on suomalaisia. Yritysten ja yksityisasiakkaiden osuus vaihtelee vuodenajan mukaan.

-Juhannuksesta koulujen alkuun on erittäin vilkasta, Virtanen kertoo.

Turun kylpylän tulo ei säikytä

Kilpailu Naantalin kylpylän liepeillä kiihtyy, sillä Turkuun avataan elokuussa uusi kylpylä hotelli Caribian yhteyteen. Virtanen ei myönnä, että tilanne hermostuttaisi.

-Kummallakin om oma toiminta-ajatuksensa ja vahvuutensa, hän sanoo.

-Naantalin kylpylä on suunniteltu pääasiassa aikuisille, hän jatkaa. Caribia puolestaan on kertonut pyrkivänsä houkuttelemaan muun muassa lapsiperheitä ja nuorehkoa väkeä.

Virtanen lisää, että myös kylpylöiden sijainti, ympäristö ja rakennukset ovat erilaiset. Naantalin kylpylässä elämästä nauttiminen on hänen mukaansa avainasemassa. Paitsi hoidot ja kylvyt samaan liittyy myös ruoka ja asuminen. Ulkoistaminen ei kuulu ideologiaan: Kylpylässä on oma leipomo, pesula, puutarhurit ja huoltomiehet.

Henkilökunnan merkitystä ilmapiirin luomisessa Virtanen korostaa.

-Kaikki vaikuttaa kaikkeen, hän huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?