199903731 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KOROT: KORKOMARKKINAT VAHVISTUIVAT FEDIN KORONNOSTON JÄLKEEN - 10.V 5,03 %

Julkaistu: 25.8.1999 0:00

Pitkät korot laskivat keskiviikkona Euroopassa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki nosti tiistaina odotetusti korkoa 0,25 prosenttiyksikköä 5,25 prosenttiin. Samalla pankki ilmoitti pitävänsä rahapolitiikkansa neutraalina.

Pankin pääjohtaja Alan Greenspan perusteli koronnostoa sillä, että kotimainen kysyntä jatkuu vahvana, maailmantalouden näkymät ovat parantuneet ja lisäksi työmarkkinatilanne on pysynyt tiukkana.

-Aamulla Euroopan korkomarkkinoilla nähtiin pieni liike alaspäin, jonka jälkeen on ollut hyvin rauhallista, OKO:n pääanalyytikko Teppo Koivisto kertoo korkoliikkeistä.

Koronnoston jälkeen Yhdysvaltain 30-vuotisen lainan korko laski 0,05 prosenttiyksikköä 5,93 prosenttiin. Keskiviikkona iltapäivällä korko oli yhä laskusuunnassa ja liikkui 5,91 prosentissa.

Yhdysvaltain kestokulutushyödykkeiden tilaukset lisääntyivät huomattavasti odotettua enemmän heinäkuussa. Tilaukset lisääntyivät heinäkuussa 3,3 prosenttia edelliskuusta, kun uutistoimisto Bloombergin haastattelemat analyytikot odottivat tilausten lisääntyneen keskimäärin 0,7 prosenttia.

-Koroissa nähtiin lukujen julkistamisen jälkeen yllättävän maltillinen reaktio, oikeastaan korot eivät liikkuneet lainkaan. Kestokulutushyödykkeiden tilaukset vahvistivat myös dollaria, Koivisto kertoo. Hänen mukaansa tilausten kasvua selittää se, että puolustushallinnon tilaukset olivat kasvaneet huomattavasti, mutta myös muilla sektoreilla kasvu oli vahvaa.

-Luvut kertovat siitä, että vienti on ruvennut vetämään Yhdysvalloissa ja globaaliympäristö on toipumassa, Koivisto kiteyttää. Hänen mukaansa vahvat luvut eivät lisänneet odotuksia siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi korkoa uudestaan tänä vuonna.

Myös Euroopan keskuspankilla EKP:lla on huomenna korkokokous, mutta pankin odotetaan pitävän korot ennallaan.

Saksan tilastoviranomaisten tänään julkaisemien ennakkotietojen mukaan Saksan kuluttajahinnat pysyivät ennallaan heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, mikä oli ekonomistien ennusteiden mukaista. Vuosi-inflaatio oli 0,8 prosenttia.Ranskassa kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 0,1 prosenttia kesäkuusta. Vuosi-inflaatio oli 0,4 prosenttia.

-Saksan ja Ranskan inflaatioluvut olivat odotusten mukaisia, eivätkä ne heiluttaneet markkinaa, Koivisto toteaa.

Saksassa 10 vuoden obligaation korko liikkui iltapäivällä 4,77 prosentissa, kun se eilen päätyi 4,81 prosenttiin. Bund-futuuri oli 109,17:ssa, kun päätöslukema eilen oli 108,80.

Suomessa 10 vuoden lainan korko oli 5,03 prosentissa, kun tiistain päätöstaso oli 5,06 prosenttia. Suomen ja Saksan lainojen korkoero on 23 korkopistettä.

Valuuttamarkkinoilla euro on painunut dollariin nähden. Kello 16.15 euro maksoi 1,0431 dollaria, kun se eilen New Yorkissa noteerattiin 1,0544 dollariin.

Samaan aikaan iltapäivällä taala maksoi 111,02 jeniä, kun se tiistaina illalla New Yorkissa noteerattiin 111,05 jeniin.

---Uutistoimisto Startel, Helsinki, Eija Hietanen, +358-9-122 4053

Tuoreimmat osastosta