199905902 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ELINTARVIKEVERO TUSKIN ALENEE

Kansliapäällikkö Virtasen työryhmä etsii lääkkeitä elintarvikealan kurjaan tilanteeseen

25.8.1999 0:00

Kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen ei lämpene elintarviketeollisuuden vaatimuksille alentaa elintarvikkeiden arvonlisäverokanta 12 prosenttiin.

Virtanen johtaa Elintarviketeollisuus-työryhmää, joka yrittää löytää keinoja ongelmista kärsivän alan nostamiseen. KTM:n kokoamaan ryhmään kuuluu edustajia muun muassa teollisuudesta, työntekijäjärjestöistä ja MTK:sta. Työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tiistaina.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pekka Hämäläinen esitteli ryhmälle viiden kohdan listan, jonka kärjessä on arvonlisäveron laskeminen nykyisestä 17 prosentista 12:een.

Hämäläisen mukaan näin päästäisiin lähemmäs EU-maiden keskitasoa, ja samalla kulutus siirtyisi pidemmälle jalostettuihin elintarvikkeisiin, mikä lisäisi alan jalostusarvoa ja työllisyyttä.

Arvonlisäveron alentamisen on arvioitu supistavan valtion verotuloja reilulla kahdella miljardilla markalla.

-Edellinen ja nykyinen hallitus on arvonlisäverosta linjanvetonsa tehnyt, joten asiassa ei ole sen enempää kommentoitavaa, totesi Virtanen eilen.

KTM yrittää tosissaan ratkoa ongelmia

Vaikka arvonlisäveroon ei tulisikaan muutosta, hallitus etsii nyt tosissaan ratkaisuja elintarvikealan ongelmiin. Alan yritykset ovat joutuneet saneeraamaan ja irtisanomaan työntekijöitä Venäjän-viennin romahtamisen jälkeen.

Vaikeuksien syvyydestä kertoo sekin, että työnsä aloittanut työryhmä on tällä hetkellä KTM:n ainoa yhteen toimialaan pureutuva erityisryhmä.

Työryhmä kokoontuu syksyn aikana joka toinen viikko ja valmista pitäisi tulla vuodenvaihteeseen mennessä, jotta mahdolliset ehdotukset ehtisivät valtion seuraavan budjetin valmistelutöihin. Virtasen mukaan hankkeella on ´korkeitten tahojen siunaus´ ja tavoitteet ovat korkealla.

-Alue ja asia ovat kuitenkin hyvin hankalia. Jos helppoja ratkaisuja olisi olemassa, olisin ne jo esittänyt, toteaa Virtanen.

Yrityksille halutaan turvata kasvumahdollisuus

Elintarviketeollisuuden listassa ehdotetaan veronalennusten lisäksi muun muassa EU:n alaisten investointitukien laajentamista, tutkimus- ja kehitystoiminnan tuen jatkamista nykytasolla sekä kansainvälistymisen tukemista ja vientitakuujärjestelmien kehittämistä Venäjän-kaupassa.

Lisäksi teollisuus vaatii kilpailulainsäädännön tarkentamista niin, että kotimaisilla yrityksillä on mahdollisuus kasvaa kilpailukykyiseen kokoon fuusioitumalla tai yrityskaupoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?