199907800 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KAKSIVUOTINEN TUPO STTK:N JA AKAVAN TAVOITTEENA

Swanljungin mukaan keskitetty tuloratkaisu voi syntyä liittokohtaisista irtiotoista huolimatta

25.8.1999 0:00

Ensi vuoden tammikuussa päättyvän nykyisen tulosovun jatkon taakse on ryhmittymässä koko palkansaajaliike, yhteensä yli kaksi miljoonaa ay-liittojen jäsentä. Nyt myös toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ja akateemisten keskusjärjestö Akavan johto on uuden keskitetyn tulosopimuksen tekemisen kannalla. Järjestöjohtajat ovat keskustelleet keskenään myös yhteisistä tavoitelinjoista.

-Suomeen pitäisi rakentaa uusi kaksivuotinen tulosopimus, STTK:n puheenjohtaja Esa Swanljung (sd.) ja Akavan puheenjohtaja Risto Piekka (kok.) vaativat.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) linjasi jo viime viikolla olevansa tulosopimuslinjan jatkon kannalla. SAK:n järjestöissä on yhteensä noin 1,1 miljoonaa jäsentä.

Järjestöjohtajat ovat käyneet taustakeskusteluja palkankorotukset ja veronkevennykset sisältävän uuden sopimuksen tekemisestä jo viime viikkoina, mutta keskustelujen odotetaan tiivistyvän syyskuussa.

´Uutta tupoa tavoitellaan´

Kaikkiaan 653 000 palkansaajaa edustavan STTK:n puheenjohtaja Swanljung pitää nyt keskitetyn tulosopimuksen jatkoa parhaana ratkaisuna.

-Olen henkilökohtaisesti uuden sopimuksen tekemisen kannalla. Jäsenliittojen kanssa käyty keskustelu on osoittanut, että tavoittelemme tulosopimuslinjan jatkoa. Eräillä jäsenliitoilla on omia erityisvaatimuksiaan, mutta niistä keskustellaan myöhemmin, Swanljung sanoo.

Linja on sama Akavan uudella puheenjohtajalla Risto Piekalla. Akavan jäsenliitoissa on 360 000 jäsentä.

-Akava tavoittelee ehdottomasti uutta tulosopimusta, Piekka sanoo.

Sekä Piekan että Swanljungin mielestä paras malli olisi uusi kaksivuotinen ratkaisu.

-En usko, että muita vakavasti otettavia linjauksia ratkaisun pituudesta tulee. Taloustilannetta on niin vaikea ennustaa, että kaksivuotinen uusi tulosopimus tuntuu ehdottomasti parhaalta mallilta, Swanljung sanoo.

Palkkoihin painopiste

Piekka ei halua vielä linjata tarkkoja tupo-tavoitteita. Swanljungin mielestä uuden ratkaisun painopiste pitää olla palkoissa.

-Yrityksillä on nyt palkanmaksukykyä, joten painopisteemme on enemmän palkkapuolella. Verohelpotuksia on myös tehtävä, mutta niitä voidaan helpommin lykätä. Painopiste palkankorotuksissa olisi valtiontaloudellisestikin paras malli, Swanljung perustelee.

Muista tavoitteistaan STTK päättää ensi viikon alussa. Swanljungin mukaan esille tulee nousemaan muun muassa menestyvien yritysten irtisanomisiin puuttuminen.

-Keskusteluhan on lähtenyt liikkeelle vakuutusyhtiö Pohjolan tilanteesta, mutta muitakin yrityksiä on. Tällaisten irtisanomisten säännöksiä pitää kiristää.

STTK nostaa neuvotteluihin myös henkilöstön jaksamiseen liittyvät asiat ja työssä olevien koulutuksen kehittäminen.

Yhteisiä keskusteluja

SAK:n, STTK:n ja Akavan johto on tiettävästi keskustellut yhteisistä linjanvedoista tulosovun osalta. Yhteisistä tavoitteista on neuvoteltu viime ajat ja keskusteluja jatketaan lähiviikkoina.

Swanljung pitää uutta tulosopua mahdollisena, vaikka liittoja jäisi tupon ulkopuolelle.

-Pääsääntönä on, että suuret liitot eivät voisi jäädä tulosovun ulkopuolelle. En rupea kuitenkaan ottamaan tästä mitään jyrkkää kantaa, Swanljung sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?