1999014553 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VAROITUSMERKIT ULKOMAISIIN ELINTARVIKKEISIIN

Julkaistu: 25.8.1999 0:00

Kesällä kauhisteltiin sitä, miten maamme armeija syöttää suomalaisten verorahoilla ostettavaa ruotsalaista näkkileipää isänmaamme puolustajille. Uutinen hätkähdytti ja tuntui jotenkin järjettömältä varsinkin kun tietää sen, ettei lahden takana voida, eikä osata tehdä yhtään halvemmalla parempaa leipää kuin meillä.

Näkkileipä on tietysti vain yksi osa armeijan ruokapöytää. Sotaväessä syödään paljon muutakin ulkomailla valmistettua sapuskaa. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä kaikkea ulkomaista ruokaa Suomen nuorille sotilaille nykyään syötetään? Ja kuinka paljon muissa valtion laitoksissa ostetaan ulkomaista ruokaa? Mitä tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi valtion omistamat Finnair ja VR?

Viimeisten tilastojen mukaan Suomen suosituin margariini on Flora. Moni varmasti luulee, että Flora on supisuomalainen tuote. Mutta näin ei ole. Floraa valmistettiin vielä vuoteen 1996 saakka Helsingissä, mutta sen jälkeen hollantilainen Van den Bergh Foods siirsi Suomen margariinivalmistuksen Ruotsiin.

Käytännössä suomalainen levittää leivälleen tyytyväisenä ruotsalaista ´fiooraa´, koska luulee sen olevan kotimaista. Valmistusmaa on nykyään niin helppo pimittää pienellä präntillä tuotepakkaukseen, ettei sitä edes huomaa. Alkuperämaan ilmoittaminen ei pääsääntöisesti ole edes pakollista!

Eduskunnan pitäisi hyvin nopeasti säätää laki, jossa velvoitetaan valmistajaa selkeästi kertomaan isoin kirjaimin heti tuotteen nimen jälkeen sen alkuperämaa. Vain tämän tiedon avulla kuluttajat pysyvät selvillä siitä, mistä kotoisin olevaa ja millaista ruokaa he suuhunsa panevat.

Mitä järkeä on tuhlata valtion rahaa kaiken maailman Suosi Suomalaista -kampanjoihin, jos samaan aikaan valtion herrat vain ostelevat ruotsalaista leipää ja margariinia. Pidetään pilaantunut ja vaarallinen ruoka Suomen rajojen ulkopuolella.

Juhani Saarinen, Kaarina

Tuoreimmat osastosta