1999015719 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Brasseriessa on tunnelmaa

24.8.1999 21:54

Klassinen pariisilainen brasserie La Coupole oli Sir Terence Conranin, 67, esikuvana hänen aloittaessaan ravintoloitsijana Lontoossa. Nyt Conran on palauttanut ranskalaisille oman näkemyksensä brasseriesta. Kolmensadan asiakaspaikan kaksikerroksinen Alcazar avattiin marraskuussa Pariisin vasemmalla rannalla Odéonin läheisyydessä.

Iso, valoisa ravintola on kadulta miltei huomaamaton. Ei ihme, sillä ennen perusteellista remonttia samalla paikalla toimi transvestiittien suosima disko. Pyhäiltana salin liinattomissa puupöydissä istuu niin nuoriapareja, lapsiperheitä kuin eläkeläisiä, sekä ranskalaisia että turisteja. Conranin tavoittelema suuri volyymi toteutuu. Svengaava jazz soi äänekkäästi taustalla.

Sisustus ja nuoren henkilökunnan asut ovat modernin klassiset, ensinmainittu pariisilaisarvostelujen mukaan skandinaavista. Avokeittiö hallitsee salia koko sen pituudelta, perällä houkuttelee pariisilaisravintoloiden julkisivusta tuttu äyriäistiski. Tupakoitsijat sijoitetaan parhaisiin pöytiin kattoikkunan alapuolelle, muut salin reunoille.

Osterit ja muut merenelävät ovat brasseriehengessä pääosassa ruokalistalla. Tähtiravintoloissa kokemusta hankkineen keittiöpäällikkö Guillaume Lutardin, 30, annokset ovat selkeän konstailemattomia. Hinnat edustavat normaalitasoa, kanakeitto 75 frangia ja paistettu tonnikala kasvishöystöllä 130 frangia eli suunnilleen saman verran markoissa.

Tunnelma on eloisa, ja puheensorina sekoittuu taustamusiikkiin. Ranskalaisittain poikkeuksellisesti viinilistalla löytyy runsaasti pullotteita Etelä-Afrikasta, Chilestä ja muualta Uudesta maailmasta.

Toisen kerroksen baarissa on alkuillasta hiljaista. Siellä on oma, pikkusuolaisten ruokalistansa.

Alcazar, 62 rue Mazarine, 75006 Paris. Puhelin 01-5310 1999. Avoinna joka päivä klo 12-15 ja klo 18-02.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?