199906576 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaisella pitää olla uusin, hienoin ja kallein vempain

24.8.1999 15:25

Helena Tapperin kännykkä on suomalaista tekoa, mutta jo kolme vuotta vanha. Se vähän hävettää tietoyhteiskunnan tutkijaa: vaikka laitteessa on kaikki tarpeellinen, se tuntuu isolta, kolholta ja vanhanaikaiselta.

-Kaikilla kollegoilla ja opiskelijoillakin on pienet sievät kännykät. Minusta tuntuu, että voin käyttää omaani vain piilossa yksinäni, Tapper nauraa itselleen.

Suomalaisten into hankkia aina uusin, hienoin ja usein myös kallein vempain on Tapperin mielestä yksi syy siihen, että Suomesta tuli tietoyhteiskunta niin nopeasti. Toki siihen on muitakin, vähän vähemmän mystisiä syitä: ensinnäkin hallitus otti tietoyhteiskunnan kehittämisen ohjelmaansa, toiseksi Suomen telemarkkinoilla on aina ollut kaksi toimijaa eli valtio ja paikalliset puhelinyhtiöt.

-Kun kilpailu 80-luvun puolivälissä vapautettiin, sitä tosiaan syntyi. Monessa Euroopan maassa telemarkkinoilla vallitsee monopoli, joten markkinoiden liberalisointi on paljon hitaampi prosessi, Tapper muistuttaa.

Paljon riippui siitä, että yritykset haistoivat oikean suunnan oikeaan aikaan. Sekä yritykset että valtio ovat kasvattaneet panoksiaan alan tutkimus- ja kehitystyöhön.

-Laman jälkeen meillä oli myös riittävästi koulutettuja ihmisiä, jotka joko osasivat alan tai pystyivät nopeasti omaksumaan sen. Nythän osaajista on jo pulaa.

Yritysnäkökulma kiinnostaa Tapperia niin, että hän aikoo ensi syksynä haastatella muun muassa Nokian, Benefonin ja Elcoteqin edustajia siitä, millaisina Suomi tietoteknologian tekijöille näyttäytyvät. Omaan kännykkähäpeäänsäkin hän on keksinyt ratkaisun.

-Ajattelin, että heti kun markkinoille tulee kaksitaajuuspuhelin internet-yhteydellä, ostan sen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?