1999012177 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keski-Suomen Media nousemassa Sanoman ja Alman kilpailijaksi

Sanoma ei havittele lisää maakuntalehtien omistusta

24.8.1999 10:36

Suomalaiseen sanomalehtien kustantamiseen saattaa vuoden tai kahden sisällä syntyä kolmas mahtitekijä Sanoma Oy:n ja Alman Median lisäksi. Kustannustalo syntyy nykyisen Keski-Suomen Median ympärille, jos yhtiön sisällä tehdään uusia omistusjärjestelyjä.

Keski-Suomen Media omistaa muun muassa kokonaan Savon Sanomat ja se on Ilkan suurin osakkeen omistaja. Keskisuomalainen omistaa Keski-Suomen mediasta 49,8 prosenttia, Sanomat 21,7, Ilkka 16,8 ja Turun Sanomat 11,7 prosenttia.

Sanoma Osakeyhtiön varatoimitusjohtajan Martti Ojareksen mukaan Keski-Suomen Median omistuksessa saattaa tapahtua tällaisia muutoksia.

-Meillä on ollut omistajien kesken hyvää keskustelua asiasta tähänkin asti ja asiaan löytyy yhteistoiminnassa ratkaisu vuoden kahden sisällä. Se saattaa viitata siihen, että syntyy kolmas koalitio, jossa välisuomessa olevat lehtiyhtiöt voisivat olla omistuksellisessa yhteistyössä nykyisen operatiivisen yhteistyön lisäksi, Ojares ennakoi.

Väli-Suomen lehdet julkaisevat yhteistä sunnuntailiitettä, Sunnuntaisuomalaista, ja niillä on yhteinen toimitus Helsingissä.

Ojares ei suoraan myönnä, että Sanoma olisi myymässä kokonaan tai osaksi omistamiaan Keski-Suomen Median osakkeita.

-Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia ja asiassa pyritään löytämään ratkaisu, joka tyydyttää kaikkia osapuolia, Ojares vakuuttaa.

Ojareksen mukaan on hyvin ymmärrettävää, jos Keskisuomalaisella tulevana pörssiyhtiönä on kiinnostusta suurempaankin omistukseen Keski-Suomen Mediassa. Sanomat sen sijaan ei tavoittele listautumassa olevan Keskisuomalaisen omistusta.

Omistuspolitiikka ei muutu

Sanomat ei ole Ojareksen mukaan muuttamassa politiikkaansa maakuntalehtien omistuksen suhteen. Sanomat ei halua edelleenkään pääomistajaksi maakuntalehtiin, vaikka se hiljattain osti kokonaan omistukseensa Kymen Lehtimedian sekä 80 000 Ilkan osaketta.

-Politiikkamme on edelleen pysyttäytyä alle 50 prosentin omistajina. Se olisi ollut meille Kymen Lehtimediankin osalta järkevä tavoite, mutta tilanne muuttui, kun myyjät halusivat myydä omista lähtökohdistaan johtuen. Siinä oli takana Maakuntien Viestinnän määrätynlainen alasajo ja Venäjän riskien vaikutus. Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin keskustella ostosta, johon sitten päädyttiinkin, muistuttaa Ojares.

Hänen mukaansa Sanomilla ei ole tarkoitusta lähteä lisäämään omistusta missään maakuntalehdessä.

-Jos joku meitä haluaa mukaan, niin olemme mukana pääomistajan ehdoilla ja mieluimmin vahvassa minoriteettiasemassa.

Ojareksen mukaan Sanomat ei ole tähänkään asti ollut kilpajuoksussa maakuntalehtien omistuksessa Alman kanssa.

-Ainut sen tyyppinen tilanne oli Kalevassa ja se johtui pelkästään siitä, että Alma halusi mennä sinne ja siinä vaiheessa me tulimme yhteistyössä pääomistajan kanssa vastapainoksi. Tilanne kuivui kokoon ja pääosakkaat pitävät enemmistöä hallussaan ja tulevat jatkossakin pitämään. Tarkoituksemme oli rahoittaa tilanne, jotta pääomistajat voisivat jatkaa samoin kun tähänkin asti. Tässä mielessä tarkoitus tuli saavutettua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?