199904830 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tietotekniikka laajenee koko tuotantoprosessiin

Julkaistu: 23.8.1999 16:03

Tietotekniikka laajenee koko tuotantoprosessiin

Automaatio vie teollisuutta digitaaliaikaan

Hannover Automaatio muuttaa muotoaan teollisuuden kiristyneessä kilpailussa. Kyse ei ole enää monotonisten töiden siirtämisestä ihmiseltä koneelle, vaan tietotekniikan mahdollisuuksien hyödyntämisestä tuotannon kaikissa vaiheissa.

Uudelta avoimelta automaatiolta odotetaan tuotantoon nopeutta, joustavuutta ja kustannustehokkuutta. Optimaaliset työtavat löydetään simulaatioilla ja tuotteiden matka suunnittelupöydältä myyntiin lyhenee virtuaalisten prototyyppien avulla. Digitaalisessa tehtaassa tietokone ohjaa ja valvoo materiaalivirtoja, tuotantoa ja kuljetuksia tilausten mukaan.

Suurin muutos on kuitenkin vielä tulossa, sillä eri toimipisteiden ja yritysten laitteisto tulee jatkossa kommunikoimaan keskenään intranetin ja internetin kautta.

Hannover Messe nosti teollisuusautomaation tänä vuonna pääteemakseen, ja aikoo tästä lähtien esitellä alan uutuuksia joka vuosi aiemman kaksivuotisrytmin sijaan. Automaatio-osasto olikin jo tämänvuotisten teollisuusmessujen kävijämagneetti.

Software siirtyy painopisteeksi

Automaation maailmanmarkkinoilla liikkuu tänä vuonna 500 miljardia markkaa. Käyttäjille tarjotaan yhä enemmän tarpeisiin optimoituja systeemiratkaisuja ja painopiste on siirtymässä laitteista ohjelmistojen puolelle.

Automaation osasista elektroninen kuvankäsittely valtaa alaa laadunvarmistuksessa ja lasertekniikka saa jatkuvasti uusia sovellutuksia. Yhtenä ensi vuosituhannen avainteknologioista asiantuntijat pitävät nano- eli millimetrin miljoonasosan tarkkuuteen perustuvaa tekniikkaa.

Siemensin automaatio- ja käyttötekniikan johtaja Klaus Wucherer näkee alan valmistajien suurimmaksi haasteeksi aikaa kestävien tuotteiden luomisen. Ohjelmia ja prosessoritekniikkaa koskeva tietotaito kymmenkertaistuu muutamassa vuodessa. Teollisuus kuitenkin tarvitsee laitteita, joiden varaosat voidaan taata vuosiksi eteenpäin ja jotka toimivat plug and play- periaatteilla uusien ohjelmien kanssa.

Siemens ja Microsoft ovatkin sopineet yhteisestä panostuksesta teollisiin sovellutuksiin tavoitteenaan luoda maailmanlaajuinen standardi reaaliajassa toimiville systeemeille.

Insinööri tarvitsee pehmeämpiä taitoja

Muutos näkyy myös työmarkkinoilla. Työntekijöiden tehtävä on yhä enemmän huolehtia järjestelmän moitteettomasta toiminnasta ja kouluttamattoman aputyövoiman tarve laskee.

Saksassa insinööreistä on huutava pula etenkin tieto- ja elektronisen tekniikan puolella. Henkilöstöalalla tämä tunnetaan ns. sikasyklinä: laskukausina koulutuksen aloittaa yhä harvempi, ja nousun tullessa harvoista osaajista kilpaillaan korkeilla aloituspalkoilla.

-Tässä tilanteessa ei ole mitään syytä tuudittautua varmuudentunteeseen, sanoo Reinhard Herden Kienbaum-henkilöstöneuvonnasta.

Huomisen insinööriltä odotetaan avointa asennetta, talouden tuntemusta, kielitaitoa, ja yhteiskuntapoliittista kompetenssia, joka auttaa näkemään tuotannon osana laajempaa kokonaisuutta. Yhteistyön ja kommunikaation tarve kasvaa, silla tieto on arvokasta vasta kun sen osaset saadaan yhteen. Jatkossa teknisiä osaajia tarvitaan yhä enemmän myös asiakaspalveluun.

Tuoreimmat osastosta