1999013020 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Linnunmaksaterriini

Julkaistu: 23.8.1999 11:38

250 g (ankan) broilerin maksaa

250 g suolatonta voita

2 salottisipulia

1 dl persiljaa

1 timjamin oksa tai 1/2 rkl kuivattua timjamia

1 laakerinlehti

4 dl punaviiniä

2 dl portviiniä

1 dl konjakkia

valkopippuria myllystä

suolaa

Huuhtele maksat kylmässä vedessä, poista ylimääräiset jänteet ja kuivaa huolellisesti talouspaperilla. Silppua sipulit ja anna niiden kehua miedolla lämmöllä punaviinin, portviinin, konjakin ja mausteiden kanssa, kunnes liemi on haihtunut puoleen. Sulata voi ja anna sakan laskeutua pohjalle.

Jauha maksat monitoimikoneessa tasaiseksi, lisää sipuli-viiniseos ja lopuksi kirkastettu voisula juoksevana nauhana koneen pyöriessä koko ajan. Lisää pippuria ja tarkista suola. Kaada massa siivilän läpi tai paseerausmyllyn läpi, jotta saat siilattua ylimääräiset kalvot, mausteiden rippeet ja sipulit pois.

Kaada tasainen massa haluamasi malliseen kelmulla vuorattuun terriinivuokaan. Peitä pinta vielä kelmulla ja kypsennä vesihauteessa 75-asteisessa uunissa noin tunti. Jos sinulla on elektroninen paistomittari; kun sisälämpö on 60 astetta, on lopputulos loistava. Jäähdytä terriini huolellisesti ennen kumoamista.

Kirveliöljy ja uudet pienet perunat

3 dl tuoretta kirveliä

1 dl maissiöljyä

Maldon-suolaa (ripaus)

valko- ja mustapippuria myllystä

Silppua kirvelit tehosekoittimessa suolan kanssa silpuksi. Lisää öljy ja anna sekoittua tasaiseksi. Mausta pippureilla ja tarkista suola.

Keitä sormenpään kokoiset perunat kypsiksi ja pyörittele kirveli-öljyssä. Leikkaa ohut siivu linnunmaksaterriiniä kuumien perunoiden päälle ja tarjoile heti. Perunoiden ja yrttiöljyn sekaan voit halutessasi lisätä rapeaa pieneksi silputtua salaattia.

Tuoreimmat osastosta