PUOLIMATKA-NIMI JÄÄ HISTORIAAN SUOMALAISESSA RAKENTAMISESSA

Uuden toimitusjohtajan luotsaama NCC Puolimatka nousi voitolle alkuvuonna

20.8.1999 0:00

Perinteinen suomalainen rakennusalan nimi, Puolimatka, jää historiaan, kun NCC Puolimatka muuttaa lokakuussa nimensä NCC Finlandiksi. Suomen neljänneksi suurimman rakennusyhtiön käytännön toimintaan nimenmuutos ei vaikuta.

Toimitusjohtaja Matti Haapalan mukaan nimivaihdokseen päädyttiin lähinnä asiakaspalautteen ja konsulttiselvityksen perusteella.

-Meillä talon sisällä oli Puolimatka-nimestä ilmeisesti positiivisempi käsitys kuin esimerkiksi asiakkailla, muotoilee Haapala.

Puolimatka on kuulunut ruotsalaiseen NCC-konserniin vuodesta 1996 lähtien. Aiemmin 1990-luvulla rakennusliike kuului ensin Novera-yhtymään ja myöhemmin yhtiö ajautui Kansallispankille.

Varsinaiset juuret löytyvät kuitenkin reilun 50 vuoden takaa, jolloin sittemmin vuorineuvokseksi kohonnut Armas Puolimatka perusti rakennusliikkeen Turkuun. Yhtiö kasvoi vuosien varrella maan mahtavimpien rakentajien joukkoon.

Merkittävä Nokia-rakentaja

Nimen lisäksi huhtikuussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Matti Haapala on uudistanut yhtiön organisaatiota ja hakenut kannattavuuden paranemista.

Ensimmäiset tulokset näkyvät ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksessa: voimakkaan rakentamisbuumin saattelemana tulos oli 50 miljoonaa markkaa, kun viime vuonna samaan aikaan tappiota kertyi vielä lähes 10 miljoonaa.

Koko vuoden liikevaihdon yhtiö arvioi nousevan viimevuotisesta 2,4 miljardista markasta yli kolmeen miljardiin. Yhtiö työllistää noin 2 000 henkeä.

Alkuvuoden tulosparannus on lähinnä talonrakennustoiminnan ansiota. Yhtiöllä on ollut varsinkin pääkaupunkiseudulla laajoja toimitilahankkeita. Uusista urakoista NCC Puolimatka on julkistanut muun muassa Business Park Stella -projektin, Kauniaisten kauppakeskus Granin, lentokenttäalueelle tulevan Airport Plazan sekä Espoon Leppävaaran kaupallisen keskuksen.

NCC on noussut myös merkittäväksi Nokia-rakentajaksi. Tällä hetkellä yhtiö rakentaa Nokialle muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Salossa ja Oulussa.

Asuntorakentamisen puolella NCC Puolimatka aloittaa tänä vuonna noin 800 asunnon rakentamisen, viime vuodesta määrä on kaksinkertaistunut. Asuntorakentamisesta puolet on pääkaupunkiseudulla.

Haapalan mielestä asuntorakentaminen ja -kauppa ei tällä hetkellä ole ylikuumentunut, vaikka esimerkiksi urakkahinnat ovat nousseet vuositasolla yli kymmenen prosenttia.

-Keskustelu ylikuumenemisesta tuntuu nykyisin alkavan kesän alussa ja päättyvän sitten lokakuussa, kun rakentaminen hiljenee, naurahtaa Haapala.

Aktiivinen konsernijohto

Haapala siirtyi NCC:hen YIT:n talonrakennuksen toimialajohtajan paikalta, ja hän kertoo olevansa tyytyväinen kokemaansa.

-Konsernin ruotsalainen johto on erittäin aktiivinen ja yhteistyömahdollisuuksia haetaan voimakkaasti, sanoo Haapala ja toteaa yhteydenpidon olevan lähes päivittäistä.

Jatkossa NCC-konserni keskittyy lähinnä Itämeren alueen rakentamiseen, ja NCC Finlandin vastuuseen kuuluvat Suomen lisäksi Venäjä ja Baltia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?