1999014547 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JAPANIN VIRANOMAISTEN LAUSUNNOT HEILUTTAVAT VALUUTTAMARKKINOITA

Jeni ennätysvahvalle tasolle euroa vastaan

19.8.1999 0:00

Japanin viranomaisten lausunnot ja Japanin talouden vahvistuvat kasvunäkymät nostivat eilen jeniä entistäkin vahvemmaksi. Dollarin hinta luisui alle 113 jenin ja euro kävi kaikkien aikojen heikoimmalla tasollaan, 118,95 jenissä. Uusin ryntäys jeniin alkoi kun Japanin pääministerin avustaja Iziro Ohara sanoi olevan mahdotonta torjua jenin vahvistumista. Tätä jotkut pitivät merkkinä siitä, että Japani keskuspankki lopettaa jenin nousua hidastaneet markkinaoperaationsa.

Uutistoimisto Bloombergin arvion mukaan keskuspankki on myynyt kesäkuun 10 päivänä aloittamiensa operaatioiden aikana jenejä ainakin 30 miljardin dollarin edestä. Bloombergin haastatteleman Rabobankin valuutta-analyytikko Lee Ferridgen mukaan dollari voi luisua jopa 110,5 jeniin ja euro 117 jeniin mikäli keskuspankki lopettaa markkinaoperaationsa.

Keskuspankin operaatioita on aiemmin perusteltu Japanin vientiteollisuuden tarpeilla. Viejät ovat hinnoitelleet tuotteensa 115 jenin dollarikurssin mukaisesti, ja vahvempi jeni uhkaisi niiden tuloksia. Nykyinen ulkomaanasioista vastaava varavaltiovarainministeri Haruhiko Kuroda kiisti talouslehti Nihon Keizai Shimbunin mukaan keskuspankin muuttaneen valuuttapolitiikkaansa. Hän ei myöskään uskonut Sakakibaran lausuneen mitään huhutun kaltaista eikä kommentoinut väitteitä keskuspankin myöhään keskiviikkona suorittamasta markkinainterventiosta jenin nousun jarruttamiseksi.

Bridge Newsin mukaan Sakakibara itsekin on ilmoittanut olevansa yhä huolissaan jenin vahvistumisesta ja olevansa edelleen sitä mieltä, että Japanin virnaomaiset ryhtyvät tarvittaessa toimenpiteisiin jenin liiallista vahvistumista vastaan.

Taloussanomien Tokiosta tavoittaman markkina-asiantuntijan mukaan jeni saattaa jatkaa vahvistumistaan.

-Viimeisimpien tilastojen ja uutisten mukaan japanilaiset vientiyritykset ovat siirtämässä tuotantoaan parempikatteisiin, korkeaan teknologiaan perustuviin tuotteisiin. Niiden myynti ei ole niinkään riippuvainen valuuttakurssista, koska viimeisintä huipputeknologiaa edustavilla tuotteilla on vähemmän ulkomaisia kilpailijoita.

Viimeisintä teknologiaa haluavat asiakkaat ovat myös valmiita maksamaan siitä. Tämä puolestaan parantaa yritysten kannattavuutta.

Jenin lähiaikojen kohtalo on Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitean käsissä. Eräät analyytikot arvioivat dollarin voivan luisua jopa 110 jenin paikkeille, ellei Yhdysvaltain ohjauskorkoa nosteta.

Avomarkkinakomitea kokoontuu ensi viikon tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?