199909880 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMALAISYRITYSTEN KANNATTAA PANOSTAA PERUSINVESTOINTEIHIN

Puolan-kaupan pioneeri Aarno Martimo korostaa:

14.8.1999 0:00

Varsova Varsovassa jo kolmisenkymmentä vuotta sitten ensi kertaa liiketoimintaa harjoittanut Aarno Martimo korostaa, että Puolan markkinoille havittelevien yritysten kannattaa tehdä riittävän suuret perusinvestoinnit. Myös maan kielitaito pitäisi omaksua nopeasti.

-Valtiovallan pitäisi tulla apuun toimivalla vientiavustusjärjestelmällä. Se takaisi suomalaisyrityksille vähintään kahden vuoden toimintaturvan ja peittäisi osan kustannuksista, Martimo painottaa.

Konerakennusinsinööri Martimo palkattiin 1960-luvun alussa kahdeksi vuodeksi Brasiliaan vastaamaan Valmetin traktoritehtaan huollosta, kokoonpanosta ja varaosista.

Martimo ehti antaa vielä Ukkometso-kaivureista Itä-Saksassa työnäytöksiä ja työskennellä kuusi vuotta T?ekkoslovakiassa, ennen kuin hänet palkattiin Puolaan vuonna 1968.

Aarno Martimon, 65, toimenkuvana oli edistää Metex-konserniin kuuluvien suomalaisyritysten tuotteiden myyntiä Puolan markkinoilla.

-Muistan vielä kuin eilisen päivän sen, kun sain hierotuksi Koneelle poikkeuksellisen suuren nosturikaupan. Yli kymmenen suomalaisen nosturin myyminen Puolaan noteerattiin tuolloin myös Suomessa, muistelee Martimo.

Puolaan ilmeikäs insinööri ilmestyi uudestaan vuonna 1992, jolloin hän perusti Finnmarcon-yrityksen.

-Yrityksen jalkeille saattamista auttoi Suomen valtion kahden vuoden projekti, jonka turvin Puolan markkinoille pyrki lähes kaksikymmentä yritystä.

Finnmarcon on piskuinen konsulttiyritys, joka on tehnyt markkinatutkimuksia suomalaisyrityksille siitä, onko niiden tuotteita ja tavaroita mahdollisuus myydä Puolassa. Mikä on kilpailutilanne, hintataso jne.

-Finnmarcon on helpottanut yli 30 yritystä sisälle Puolaan, hän muistelee.

Valtiovallan luotava kattava avustusjärjestelmä

Martimo haluaisi vetää valtiovallan yhä mukaan auttamaan suomalaisyritysten pääsyä Puolan markkinoille.

-Olisi syytä perustaa avustusjärjestelmä, joka turvaisi yritykselle kahden vuoden toimintamahdollisuuden. Tuotteen tunnetuksi tekeminen kestää vähintään sen ajan. Kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa pitäisi sitten myöhemmin sopia, kannattaako tukea jatkaa.

-On aiheellista korostaa, ettei markkinarakoja osata aina nähdä ajoissa. Niiden etsinnässä tulee usein yllätyksiä.

Martimon mukaan suomalaisyritykset tuntuvat ajattelevan, että kaikki Puolaan investoitu raha pitäisi ansaita asemamaassa.

-Ajat ovat onneksi muuttuneet ja yritykset ovat tajunneet uudistaa toimintastrategiaansa. Puolalaisia yrityksiä on ostettu ja perustettu omia yksikköjä.

Vaikka suomalaiset yrittäjät ovat Martimon mukaan olleet aina puolalaisten silmissä kunnioitettua ja tunnustettua väkeä, grand old mania on ärsyttänyt yksi asia ylitse muiden: operoiminen pelkällä englannin kielellä.

-Bisneksen teon suurin ongelma on ollut puolan kielen heikko taito. Se on myyntimiehelle tärkein asia. Ilman asemamaan kielen hallintaa on vaikeaa päästä edes tehtaan porttivahdin ohi.

Suomalaisten vientikauppa Puolaan ei tahdo onnistua myöskään rajojen ulkopuolelta, vaan myös markkina-alueelle on perustettava pysyvä toimisto tai tehdas.

Kommunismi turvasi riskittömän bisneksen

Reaalisosialismin aikana Puola osti ulkomaisilta yrityksiltä valtion rahalla, joka oli 100 prosentin varmuudella myönnetty johonkin investointitarkoitukseen. Bisnestä hallinnoi aina ulkomaankauppajärjestö.

Nyt ostajina on tukkuliikkeitä, yksityisiä tehtaita ja valtion laitoksia. Kauppaa tehdään usein ilman välikäsiä ja koko Puola on markkina-alueena.

-Tänä päivänä yritysten on itse rakennettava kaikki, markkinointi, mainonta ja muut toimenpiteet.

Martimo ei allekirjoita varsin usein esitettyä väitettä siitä, että suomalaiset olisivat saapuneet Puolaan vuosia liian myöhään.

-Kyllä meikäläiset tulivat suurin piirtein oikeaan aikaan. Näet, jos ne olisivat kiirehtineet tänne liian varhain, rahaa olisi voinut palaa roppakaupalla, mutta vastaava sato olisi jäänyt kypsymättä.

Aarno Martimo uskoo Puolan talouden kehittyvän myös lähivuosina 4-6 prosentin talouskasvun turvin.

-Noin 40 miljoonan asukkaan markkinat ja itseriittoisuus lähes kaikilla teollisuuden ja kaupan aloilla takaavat hedelmällisen huomisen. Palkat pysyvät ruodussa, eli yritykset säilyvät kannattavina ja kilpailukykyisinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?