199903466 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TUOTTAJAT USKOVAT LIHAN HINNAN NOUSUUN

Julkaistu: 11.8.1999 0:00

Elintarviketeollisuusliitto odottaa tuontilihan osuuden tuplaantuvan

Suuret lihatalot Atria ja HK Ruokatalo uskovat lihan hinnan lähtevän nousuun myös Suomessa. Elintarviketeollisuusliitto puolestaan odottaa, että kotimaan alituotantoa paikkaavan tuonnin osuus samaan aikaan lähes tuplaantuu.

Venäjän-viennin romahtaminen, Aasian-viennin tyrehtyminen ja ylituotanto ovat pitkään pitäneet eurooppalaisen lihan hinnat alhaalla. Nyt lihan hinta on lähtenyt Euroopassa nousuun tuotantosupistusten ja Venäjän avustusviennin ansiosta. Lihan tuottajahinnan uskotaan nousevan loppuvuonna keskimäärin kahdeksaan markkaan kilolta, kun se alkuvuonna oli kuuden markan tasolla.

Lihalinjan johtaja Esa Mäki Atrialta sanoo, että varsinkin sianlihan hinnan nousun merkit ovat selvät. Viime vuonna lihan hinta lähti Venäjän kriisin myötä sukeltamaan, mutta nyt tilanne on korjautumassa. Hänen mukaansa Belgian dioksiinikriisi ja rajojen sulkeminen nopeutti hintatason nousua.

Mäki sanoo, että hintatilanne on tasapainottunut kysynnän kasvun myötä. Atrian tuotantokustannukset ovat nousseet varsinkin työvoimakustannusten osalta.

Osastojohtaja Olli Paakkala HK Ruokatalosta kertoo, että lihan menekki on pysynyt koko kesän ajan hyvänä. Lämmin sää lisäsi varsinkin grillilihan kysyntää.

Hankintapäällikkö Markku Korhonen S-Ryhmästä uskoo ainakin viiden prosentin hinnan korotukseen syksyn aikana. Hän arvelee, että suurin osa tuontilihasta menee edelleen laitostalouden tarpeisiin. Kotimaisen tarjonnan puute saattaa kuitenkin johtaa siihen, kuluttajille tarjotaan ulkomaista vaihtoehtoa yhä useammin.

-Joissakin tuotteissa hintaeroa kotimaisen ja ulkomaisen lihan välillä on jopa 10-15 prosenttia, Markku Korhonen kertoo.

Lastikka uskoo tuontilihan tuplaukseen

Johtaja Lea Lastikka Elintarviketeollisuusliitosta sanoo, että verrattuna palkkatason nousuun ja raaka-ainekuluihin, laahaa lihan hinta kymmenen prosenttia jäljessä. Osasyynä on ollut kova kotimainen kilpailu.

Lastikka uskoo lihan hinnan nousuun, mutta myös siihen, että tuontilihan osuus tulee kasvamaan ensi vuonna nykyisestä kymmenestä prosentista peräti 20 prosenttiin.

Lastikka arvioi, että suomalaiskuluttajat eivät kelpuuta ulkomaista lihaa ostoskärryynsä, eli valtaosa tuontilihasta päätyy jatkossakin ravintoloihin ja laitoskäyttöön.

Vaikka suomalainen liha on hinnaltaan eurooppalaista keskitasoa, voivat suuret tuottajamaat, kuten Tanska, ainakin väliaikaisesti dumpata hintoja, Lastikka sanoo. Alkuvuonna 80 prosenttia tuontilihasta tuli juuri Tanskasta ja toiseksi suurin tuoja oli Ruotsi.

HK Ruokatalo on ilmoittanut saneeraavansa noin sata miljoonaa markkaa kustannuksistaan. Muiden lihatalojen on Lastikan mukaan vaikea enää saneerata, jos ne tahtovat säilyttää tuotevalikoimansa nykyisen monipuolisella tasolla. Kaikkiaan Lastikka uskoo, että alalla irtisanotaan tämän vuoden aikana 250-300 työntekijää.

Tuoreimmat osastosta