199908418 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PÖRSSISÄHKÖN MARKKINAOSUUS KAKSINKERTAISTUI VUODESSA

Julkaistu: 10.8.1999 0:00

Sähköpörssi ei ole enää Suomessakaan vain ylijäämäerien kauppapaikka

Pörssikaupan osuus kulutetusta sähköstä on Suomessa kaksinkertaistunut viime vuodesta. Viime kesänä sähkökaupasta noin kahdeksan prosenttia tehtiin sähköpörssin kautta, tänä kesänä osuus on noussut jo noin kuuteentoista prosenttiin.

-Tämä ei ole enää ylijäämäkauppaa, vaan keskeinen sähkön hankintalähde sanoo EL-EX NordPoolin toimitusjohtaja Lars Husberg.

Sähköpörssin osuus Suomen sähkökaupasta junnasi pitkään muutamassa prosentissa. Viime vuonna Suomen sähköpörssi EL-EX ja pohjoismainen sähköpörssi NordPool yhdistyivät toiminnallisesti. Sitä ennen isoimmat suomalaisetkin sähköyhtiöt olivat jäseniä myös NordPoolissa.

Lars Husbergin mukaan pörssikaupan osuuden kasvulle on useita syitä. Sähköpörssin jäsenyritysten määrä on kaksinkertaistunut. Markkinaosapuolet ovat Suomessakin oppineet käyttämään pörssiä tehokkaasti sähkön hankinnassa. Rajasiirtomaksujen asteittainen poistuminen on myös liukastanut pörssikauppaa.

Sähkön fyysisen kaupan lisäksi sähköpörssissä käydään kauppaa sähköjohdannaisilla, joilla markkinaosapuolet voivat suojautua sähkön hintojen heilahduksia vastaan. Sähköjohdannaisilla voi toki halutessaan ottaa myös lisäriskiä.

Eri hintoja yhteisillä markkinoilla

Pörssisähkön osuus on Suomessa korkeimmillaan kesällä, koska silloin jakeluyhtiöiden omat kaukolämpövoimalat seisovat eivätkä tuota sähköä. Aukon yhtiöt täyttävät esimerkiksi ruotsalaisella vesisähköllä, joka tosin on Suomessa hieman kalliimpaa kuin Ruotsissa.

Koska rajasiirtoyhteydet eivät riitä tyydyttämään Suomen tuontikysyntää kesällä, nostetaan aluehintajärjestelmällä sähkö Suomessa sen verran kalliimmaksi, että oma tuotanto ja siirtokapasiteetti tyydyttävät kysynnän. Hintaero on enimmillään ollut pari penniä kilowattitunnilta. Ostajat Suomessa eivät siis ole saaneet tänäkään kesänä sähköään hullunhalpaan neljän pennin hintaan kilowattitunnilta.

Talvella sähkö virtaa usein toiseen suuntaan ja silloin Suomen aluehinta on halvempi ku

Tuoreimmat osastosta