199905038 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

´TÄRKEINTÄ ON TIETÄÄ, MITÄ MÖKILTÄÄN HALUAA´

Mäkiset rakensivat ensimmäisen mökkinsä itse, mutta tilasivat toisen valmiina

7.8.1999 0:00

Terttu ja Esa Mäkinen ovat mökkirakentajina melkoisia konkareita. Heidän rannallaan Orivedellä komeilee nyt kaksi samankokoista mökkiä toisiinsa yhdistettynä. Ensimmäisen Mäkiset rakensivat 14 vuotta sitten, toinen valmistui keväällä.

Ensimmäiseen mökkiinsä Mäkiset ostivat pelkät puuosat Mellilän Hirsityöltä. Kauppaan kuului kehikon pystytys vesikattoon asti. Loput pariskunta teki itse appiukon avustuksella.

-Pystyttämiseen meni koko kesä. Juhannuksena mökki oli vesikatossa ja loppukesästä päästiin mökkeilemään. Tontti on kaava-alueella, joten lupien kanssa ei tullut ongelmia. Käytimme silloin puolet rakennusoikeudesta eli 40 neliötä, Esa Mäkinen muistelee.

Mäkiset ovat vuosien varrella lisänneet mukavuuksia vanhaan mökkiin. Alkuun käytössä oli vain kaivo eikä vesi tullut sisään. Lämmin vesi ei tule vieläkään, mutta muuten mökin lvi-puoli toimii mökkitasoon nähden normaalisti.

-Ensimmäisessä mökissä sauna oli saman katon alla. Se ei kuitenkaan ole käytännöllistä. Saunan lämmitys tekee mökistäkin liian lämpimän palomuurien kuumenemisen vuoksi. Täytyisi olla tehokas tuuletus tai ilmastointi, että siellä olisi miellyttävä olla, Esa Mäkinen sanoo.

Raha ei lopulta ratkaissut valintaa

Nyt Mäkisten sauna on erikseen lähellä rantaa. Uutta mökkiään Mäkiset suunnittelivat viisi vuotta Tertun toimiessa arkkitehtina. He halusivat uudesta osasta haluttiin täysin omannäköisensä kaikkine erikoisuuksineen.

-Valmismökkipaketin ostajan täytyy tietää mitä mökiltään haluaa ja vaatii saadakseen asiat oikeaan järjestykseen.

Uuteen osaan Mäkiset piirsivät itse ensin pohjat ja lähtivät sen perusteella kyselemään hinta-arvioita ja mahdollisuuksia toteuttaa haluamansa. He halusivat uuden osan avaimet käteen -periaatteella, vaikka se tulikin noin 40 prosenttia kalliimmaksi kuin itse rakennettuna.

Tarjouksia Mäkiset pyysivät kolmelta eri valmistajalta. Honkarakenne nousi houkuttelevimmaksi, vaikka sen tarjous oli kallein. Toisaalta kustannusarvio, 250 000 markkaa, piti myös paikkansa.

-Muiden tarjoukset olivat 50 000-80 000 markkaa halvempia. Ne tietysti kiinnostivat, mutta luotettavuus painoi enemmän. Varoittaisinkin ryhtymästä kauppoihin outojen porukoiden kanssa. Monelle on käynyt huonosti. Kannattaa sopia kaikesta kirjallisesti.

Virittelyyn meni vielä puoli vuotta

Mäkisten valitsema yritys kantoi kokonaisvastuun myös alihankkijoiden osuudesta.

-Paketti on täysin räätälöity meidän tarpeidemme mukaan. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen virittelyyn ja muokkaamiseen meni puoli vuotta. Siinä vaiheessa myös Honkarakenteen arkkitehti oli mukana toteuttajana. Pohjatyöt teetettiin paikallisella alihankkijalla ennen joulua ja tammikuussa aloitettiin työt.

Uusi mökki oli valmis vappuna. Uudessa osassa on myös sähköpatterit ja iso varaava takka, joten siellä tarkenee talvipakkasillakin.

-Vanhan ja uuden yhdistäminen sekä korkeiden erkkereiden tekeminen vaatii ammattitaitoa. Meillä se onnistui hyvin, mutta eivät välttämättä kaikilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?