1999011036 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VOLVO OSTI ENEMMISTÖN SCANIASTA

Ruotsalaiskonsernista tulee Euroopan suurin raskaiden ajoneuvojen valmistaja

7.8.1999 0:00

Pitkään jatkuneet arvailut Volvon ja Scanian tulevaisuudesta loppuivat eilen, kun Volvo tiedotti ostavansa sijoitusyhtiö Investorin osuuden Scaniasta ja tekevänsä ostotarjouksen myös kaikista muista Scanian osakkeista. Yrityskaupan myötä Wallenbergin suvun sijoitusyhtiöstä tulee huomattava osakas Volvossa.

Ruotsiin syntyy näin Euroopan suurin raskasta kuorma-autokalustoa ja linja-autoja valmistava yhtiö, jonka edelle yltää maailmanlaajuisesti vain muun muassa Mercedes ja Freightliner -merkeillä raskasta kalustoa valmistava Daimler-Chrysler.

Molemmat tuotemerkit säilyvät ja tuotanto jatkuu kahtena rinnakkaisena divisioonana. Jatkojärjestelyistä päätetään syyskuun loppupuoliskolla pidettävässä yhtiökokouksessa.

Yrityskauppa ja Scanian liikevaihdon 19 prosentin kasvu siivittivät yhtiön A- ja B-osakkeet yli 60 prosentin nousuun. Volvon kurssi sen sijaan laski.

Investor Volvon suuromistajaksi

Kauppa maksaa Volvolle 61 miljardia kruunua eli noin 40 miljardia markkaa, josta 60 prosenttia maksetaan käteisenä ja loput osakkeina. Volvo antaa Investorille kuusi omaa osakettaan viittä Scanian osaketta vastaan. Volvo saa 69,9 prosenttia äänivallasta ja 49,3 prosenttia omistuksesta Scaniassa.

Muille osakkeenomistajille tarjotaan samaa vaihtoa tai 315 kruunua osakkeelta.

Volvo myi tammikuussa henkilöautopuolensa Fordille. Tästä kaupasta Volvon kassaan kertyi 50 miljardia kruunua.

Volvo yritti kauppaa pitkään

Volvon ja Scanian ympärillä on pyörinyt koko kevään kiivas huhumylly. Daimler-Chrysler yritti ostaa Volvoa ja Volkswagen Scaniaa, mutta kummankaan tarjous ei noussut tarpeeksi korkeaksi. Mahdollisiksi kumppaneiksi molemmille spekuloitiin myös Renaultin tytäryhtiötä Mackia, amerikkalaista Paccaria sekä RVI:tä.

Volvo oli jo aiemmin omistanut runsaat kymmenen prosenttia Scaniasta, ja kasvatti osuuttaan kevään aikana vaivihkaa 22 prosenttiin. Tämä sai Volvon ja Investorin johdon loppukeväästä ilmiriitoihi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?