1999012173 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KAUPPOJEN AUKIOLO VAPAUTUMASSA VÄISTÄMÄTTÄ

Kauppa ajaa, työntekijät eivät

6.8.1999 0:00

Kaupan aukiolon laajentaminen jakaa edelleen voimakkaasti mielipiteitä, mutta osapuolten jyrkimmät kannanotot ovat viime aikoina pehmenneet. Neuvotteluissa pitkään sukkuloinut Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine on vakuuttunut, että aukiolo vapautuu kuluvan eduskuntavaalikauden aikana.

-Aukiolon vapauttaminen kuluvan vaalikauden aikana on tavoite, jonka toteutumiseen uskon käymieni neuvottelujen ja keskustelujen perusteella, Laine sanoo.

Laineen mielestä kaupan pitää saada toimia kysynnän pohjalta.

-On merkillistä, että Suomessa pidetään kaupan vapautta tärkeänä viennissä, mutta kun puhutaan kotimarkkinoista, niin silloin ei kaupan vapaudelle ja markkinoiden kehittämiselle anneta arvoa, Laine kummastelee.

Kaupan Keskusliitto ja Päivittäistavarakauppa ry selvittävät sunnuntaiaukiolon käyttöä syyskuussa gallupin voimin. Ennakkotietojen mukaan sunnuntaiaukiolon suosio on edelleen kasvanut.

-Etsimme nyt yhteisymmärrysta kaikkien tahojen kanssa aukiolojen laajentamiseksi. Keskustelu työntekijäpuolen kanssa on tässä erityisen ratkaisevaa, Laine toistaa.

Ammattiliitto harkitsee

Lähes 130 000 kaupan työntekijää edustava Liikealan ammattiliitto on suhtautunut kaupan aukiolon laajennukseen kielteisesti.

-Meillä on se käsitys, että nykyiset aukioloajat riittävät. Tällä hetkellä näyttää olevan kuitenkin liikkeellä aikamoisia voimia, jotka ajavat aukiolon laajentamista, liiton puheenjohtaja Maj-Len Remahl (sd.) sanoo.

Remahlin mielestä verkkokaupan odotettu laajeneminen voi muuttaa kaupan tilannetta tulevaisuudessa selvästi. Samalla paine aukioloaikoihin kasvaa entisestään.

-Verkkokauppa on kanava, jossa aukioloajalla ei ole merkitystä. Kaupan rakenne voi siinä muuttua radikaalisti. Ei verkkokauppa varmasti koko normaalikauppaa korvaa, mutta sillä on kuitenkin varmasti merkitystä.

Liikealan ammattiliiton johto odottaa tällä hetkellä, miten hallitus asiassa etenee.

-Ydinkysymys on, miten hallitusohjelman lauseet toteutetaan, Remahl pohtii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?