199907363 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KIINAN ULKOMAANKAUPPAMINISTERI: KIINA AVAA TALOUTTAAN

Julkaistu: 3.8.1999 0:00

Kiina aikoo madaltaa tullimuurejaan ja avata talouttaan riippumatta siitä, kuinka nopeasti sen jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa toteutuu. Asiasta kertoi Kiinan ulkomaankauppaministeri Shi Guangsheng puheessa, jota maan virallinen uutistoimisto Xinhua siteerasi tänään.

- Kiina jatkaa avautumistaan ulkomaailmaan kansantaloutemme tarpeiden mukaan, Shi lausui puheessaan.

Hän toi esiin Kiinan johdon valmiudet lieventää ulkomaisille sijoittajille asetettuja tiukkoja rajoituksia pankki- ja vakuutustoiminnassa, vähittäiskaupassa ja televiestinnässä.

Shi ei maininnut, koska Kiina on valmis jatkamaan keskeytyneitä WTO-neuvottelujaan Yhdysvaltain kanssa. Kiinan hallitus jäädytti neuvottelut toukokuussa, kun Naton ohjukset tuhosivat erehdyksessä maan Jugoslavian-suurlähetystön Belgradissa. Hyökkäyksessä kuoli kolme ja haavoittui 27 lähetystön virkailijaa.

Viime viikolla Yhdysvallat ilmoitti olevansa valmis maksamaan 4,5 miljoonan dollarin korvaukset ohjusiskun tuhoista. Ulkopuoliset tarkkailijat arvioivat, että tämä myönnytys saattaisi tuoda Kiinan takaisin neuvottelupöytään.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton keskustelee mitä todennäköisimmin WTO-kysymyksistä tavatessaan kiinalaisen virkaveljensä Jiang Zeminin syyskuussa Uudessa-Seelannissa Aasian ja Tyynenmeren maiden järjestön Apecin kokouksessa. (Startel - STT)

Tuoreimmat osastosta