199907655 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:N TYÖVOIMAKUSTANNUSTILASTOT SÄIKÄYTTIVÄT

31.7.1999 0:00

Viikolla julkaistiin USA:n talouden näkymien kannalta mielenkiintoista informaatiota. Näistä eniten markkinoita heiluttivat selkeästi odotuksia suuremmasta työvoimakustannusten kasvusta kertoneet huhti-kesäkuun tilastot.

Muun viikon talousdatan oltua kohtalaisen maltillista Wall Streetillä siirryttiin myyntipuolelle. Työvoimakustannusten ja tätä kautta inflaation kiihtyminen ja samaan aikaan talouskasvun tasaantuminen eivät povaa monien analyytikkojen mielestä hyvää osakemarkkinoille.

Humprey-Hawkins -selonteon toisessa osassa Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan totesi korkojen nostamisen mahdollisuuden olevan konkreettinen. Hänen osakekurssien tasoa vähemmän mairittelevat kommentit ovat myös olleet osasyynä Wall Streetin viime viikkojen hermoiluun.

Euroopan pörssit, Helsinki mukaan lukien, saivat tuta New Yorkin laskun. Helsingissä tultiin viikon aikana alas oikein kunnolla. ´Blue chip´-osakkeitamme, kuten muun muassa Nokiaa ja Soneraa myytiin raskaalla kädellä. Viikon kokonaislasku jäi perjantain nousun ansiosta kuitenkin vain noin 1,5 prosenttiin.

Tulosrintamalla saatiin muun muassa Outokummun ja JOT Automationin tulokset. Outokummun operatiivinen tulos oli edelleen miinuksella ja 37 miljoonan euron tulos oli käytännössä peräisin metallien hintojen noususta johtuvasta varastojen arvonnoususta. Varastojen hintamuutoksista puhdistettu tammi-kesäkuun tulos oli siis edelleen tappiollinen.

Jotin tulos ennen satunnaisia eriä oli tammi-kesäkuussa 11,1 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos nousi 0,46 euroon ja liikevaihto oli 52,9 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi samalla koko vuoden liikevaihdon ylittävän 100 miljoonan euron rajan.

Jotin osake tuli tuloksen julkistamisen jälkeen alas. Tämä johtunee myös Nokian tuloksen julkistamisen kohdalla nähdystä efektistä, jota voisi kuvailla sanoin ´kasvuyhtiön kohdalla vain kovien odotusten selkeä ylittäminen olisi johtanut osakekurssin nousuun´.

Ensi viikolla julkaistaan maanantaina Soneran, torstaina Metsä-Serlan ja perjantaina Fortumin tulokset. Maailmalta saadaan USA:n ennakoiva suhdanneindeksi tiistaina sekä Englannin korkopäätös torstaina.

Bondit paineen alla

Torstaina julkaistut USA:n työvoimakustannustilastot hermostuttivat bondimarkkinat ja tuotot nousivat kautta linjan. USA:n 30-vuotisen bondin tuotto nousi 6,10:n tasolle. Työvoimakustannukset nousivat selvästi odotettua enemmän eli 1,2 prosenttia. Nousu oli suurin sitten vuoden 1992. Markkinat olivat odottaneet 0,8 prosentin kasvua.

Greenspan toisti varoituksensa koronnostosta. Yhdysvaltain keskuspankki voi joutua nostamaan ohjauskorkoaan, jos maan talous alkaa ylikuumentua ja inflaatiopaineet kasvavat, hän sanoi. Talouslukurintamalla USA:n Bkt:n kasvu hidastui toisessa kvartaalissa, mutta hintakehitystä mittaava bkt-deflaattori sen sijaan kiri 1,6 prosenttia vuositasolla. Kuluttajien luottamusta seuraava indeksi oli odotettua huonompi ja kestokulutushyödyketilaukset kasvoivat odotettua vähemmän.

Euro, punta ja jeni vahvoina

Euro vahvistui edelleen dollaria vastaan. Mielenkiintoista oli havaita, että tällä kertaa Bundesbankin tuleva pääjohtaja Ernst Welteke esiintyi todeten, ettei hän halua eurosta ´liian vahvaa´ ja tätä kautta haittaa Euroopan vientikilpailukyvylle.

Japanin jeni jatkoi tasaista vahvistumistaan dollaria vastaan. Muun muassa vahvat teollisuustuotantoluvut olivat omiaan tukemaan jeniä. Kesäkuun kolmen prosentin kasvu oli vahvinta kahteen ja puoleen vuoteen.

Englannin Bkt-luvut osoittivat 1,2 prosentin vuositason kasvua. Myös pääministeri Tony Blairin kommentti Britannian halusta liittyä euroalueeseen oli noteeramisen arvoinen. Samalla hän kuitenkin muistutti Britanniassa jatkuvasti kasvavasta integraation vastaisuudesta.

Kirjoittaja on valuuttariskien hallintaan erikoistuneen Operandi Oy:n toimitusjohtaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?