199909185 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HEX VEI VÄLIMIESOIKEUTEEN KIISTANSA OM GRUPPENIN KANSSA

Julkaistu: 24.7.1999 0:00

Helsingin pörssi: OM Gruppen on rikkonut sopimuksen ehtoja

Teksti: Kati Haapakoski & Taru Keltanen

Helsingin pörssin taustayhtiö Hex Oy on pyytänyt välimiesoikeutta tutkimaan sen ja ruotsalaisen OM Gruppenin eli Tukholman pörssin sopimukseen liittyviä erimielisyyksiä. Ruotsalaiset sanoivat viime lokakuussa irti sopimuksen, joka koski yhteispohjoismaisten johdannaismarkkinoiden synnyttämistä.

Helsingin pörssin toimitusjohtajan Asko Schreyn mukaan OM Gruppen on rikkonut sopimuksen ehtoja, koska se ei ole poistanut suomalaisyhtiöiden johdannaisia listoiltaan. Sopimukseen oli kirjattu, että osapuolet eivät saa käydä kauppaa toistensa tuotteilla kolmeen vuoteen, jos sopimus purkautuu.

Om Gruppen julkisti perjantaina tiedotteen, jonka mukaan Hexin vaateet koskevat johdannaisten lisäksi suomalaisyhtiöiden osakkeita. Schreyn mukaan väite ei pidä paikkaansa.

-Emme ole tässä yhteydessä vaatineet mitään osakkeita koskevaa. Tukholman pörssillä ei ole edes valtaa poistaa osakkeita listoiltaan. Tieto on siten perätön, Schrey sanoo.

´Hexin vaatimukset ovat perusteettomia´

OM Gruppenin lakimiehen Hans Berggrenin mukaan Hexin vaatimukset on ehkä ymmärretty väärin osakkeiden osalta. Hänen mielestään sillä ei kuitenkaan ole merkitystä, koska samat argumentit pätevät johdannaisiin ja osakkeisiin.

-Lisäksi tuotteet oli jo listattu silloin, kun sopimus tehtiin. Emme näe mitään syytä lopettaa niiden kauppaa, Berggren sanoo.

Berggrenin mielestä Hexin vaatimukset ovat perusteettomia ja kilpailulain vastaisia.

-Tämä on lähinnä naurettavaa. Aivan kuin Hex sanoisi omistavansa tuotteen. Kyse olisi samanlaisesta asiasta, jos Tukholman pörssi sanoisi, että se omistaa Ericssonin osakkeen tai johdannaiset, Berggren toteaa.

´OM Gruppen lopetti rojaltien maksamisen´

Schreyn mukaan OM Gruppen ei enää maksa rojaltimaksuja Helsingin pörssille suomalaisjohdannaisten kaupasta.

-OM ei poistanut johdannaisia listoiltaan, mutta lopetti rojaltien maksamisen. Se on meidän mielestämme väärin, Schrey sanoo.

Hex on esittänyt OM:lle noin kahden miljoonan euron eli noin kahdentoista miljoonan markan vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimus on syntynyt ensimmäisen puolen vuoden perusteella.

-Jos olotila jatkuu kolme vuotta ja välimiesoikeus lausuu mielipiteenään, että OM:n olisi pitänyt poistaa suomalaisjohdannaiset listoiltaan ja että heidän tulisi korvata maksamattomat rojaltitulot, summa voi olla huomattavasti suurempi, Schrey muistuttaa.

Hex ja OM Gruppen solmivat yhteistyösopimuksen joulukuussa 1996. Sopimus koski muun muassa suomalaisten ja ruotsalaisten johdannaistuotteiden kaupankäyntiä ja selvitystä. Tuolloin kumpikaan osapuoli ei nähnyt sopimuksessa kilpailulain asettamia esteitä.

Kun Hexin ja OM Gruppenin yhteistyö katkesi, Hex aloitti yhteistyön Frankfurtin Deutsche Börsen kanssa.

OM Gruppen on Hexin suurin yksittäinen omistaja. Se omistaa noin 15 prosenttia Hexistä.

Tuoreimmat osastosta