199906174 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SONERA JATKOI HURJAA NOUSUA

20.7.1999 0:00

Uusi pörssiviikko alkoi epäyhtenäisellä kurssikehityksellä Helsingissä. Keskimääräistä kurssikehitystä kuvaava Hex-yleisindeksi nousi 0,6 prosenttia uuteen ennätykseensä 8 410,53 pisteeseen. Portfolioindeksille nousua kertyi 0,8 prosenttia.

Sonera jatkoi perjantaista hurjaa menoaan. Se pomppasi 7,7 prosenttia 25,48 euroon, joka on uusi ennätyskorkea lopputaso. Pankkiiriliike Evlin analyytikon Sami Sarkamiehen mukaan Soneran vahvan vedon takana on monia tekijöitä. Hän totesi, että Soneran turkkilaisen osakkuusyhtiön Turkcellin tulevaan antiin liittyvät huhut ovat osaltaan pönkittäneet osaketta.

-Tämän vuoden loppupuolella odotetaan, että Turkcell listautuu, ja ajatellaan, että etukäteisarviot markkina-arvosta ovat alakanttiin, Sarkamies sanoi.

Sarkamies kertoi, että suuri amerikkalainen operaattori Voicestream saattaa olla kiinnostunut yhteistyötä Soneran amerikkalaisen osakkuusyhtiön Aerialin kanssa. Kolmas kurssia siivittänyt tekijä on arvelut siitä, että Soneran yksityistäminen saattaa jatkua tämän vuoden aikana. Analyytikko lisäsi Soneran saaneen puhtia myös siitä, että viime viikolla yhtiö hankki hollantilaisen internetpalveluita tarjoavan yrityksen. Markkinoilla uumoiltiin, että alan fuusiospekulaatiot ovat osaltaan myös avittaneet Soneran osaketta.

Osakevaihtoa pörssiin kertyi 235 miljoonaa euroa. Nokian osuus oli noin 134 miljoonaa euroa. Soneraa vaihtui liki 29 miljoonalla eurolla.

Suurin osa toimialasektoreista valahti miinukselle. Eniten laskua kertyi metalliteollisuudelle, joka peruutti 1,7 prosenttia. Eniten nousi muut palvelut -sektori. Se pomppasi 4,7 prosenttia plussalle Tietoenatorin vetoavulla. Metsäosakkeet hiipuivat keskimäärin 0,1 prosenttia miinukselle.

Torstaina toisen vuosineljänneksen tuloslukunsa julkistava Nokia avasi vahvasti. Meno kuitenkin hyytyi ja Nokia päätyi 95,18 euroon, kun sen perjantain lopputaso oli 95,39 euroa.

Viime viikon lopussa kovassa vauhdissa olleen Raision vaihto-osake oli aamupäivällä nousussa. Osake kuitenkin painui 11,48 euroon, kun loppukurssi perjantaina oli 11,95 euroa. Markkinoilta kerrottiin, että osakkeella kotiutettiin voittoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?