1999015254 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

BUNDESBANK HALUAA SOLAKOITUA

Julkaistu: 17.7.1999 0:00

Saksan keskuspankki, Bundesbank on pitkään ollut esikuvana perinteiselle saksalaiselle organisaatiomallille. Bubaa on kuvailtu kankeaksi, hierarkiseksi ja ennen kaikkea tehottomaksi instituutioksi, joka kylläkin onnistui Saksan markan arvon vaalimisessa haukkamaisen tarkasti.

Uudet tuulet puhaltavat nyt myös Bundesbankin sikariportaassa, sillä keskuspankin pääjohtaja Hans Tietmeyer esitteli viime viikolla kaksi uutta organisaatiomallia Buban luotsaamiseksi ensi vuosituhannelle (Frankfurter Allgemeine Zeitung 15.7.).

Tietmeyer korostaa, että tavoitteena on hoikentaa keskuspankkia, tehdä siitä tehokas. Myös kustannusten alentaminen on yksi päätavoitteista. Hän ei kuitenkaan halunnut vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa mahdollisiin irtisanomisiin, koska asia on vielä avoinna.

Bundesbank ei ole vielä itsekään päässyt selvyyteen, kumpi esitetyistä malleista olisi parempi. Toisaalta saksalaislehdessä arvellaan, että poliittisissa piireissä halutaan tuoda esiin mahdollisesti kolmaskin organisaatiomalli.

Saksan keskuspankin uudistuminen tuo väistämättä mieleen taannoisen keskustelun valtiovarainministeri Sauli Niinistön ja Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Matti Louekosken kesken.

Niinistö on useissa yhteyksissä tuonut esiin ärtymyksensä SP:n organisaatiouudistuksesta, sillä hänen mukaansa mitään muutosta ei ole keskuspankissa tapahtunut sitten euron tulon. Korhonen on sitä vastoin kommentoinut, että uudistusta on tehty eikä euro vähennä työtehtäviä.

Suomen Pankki onkin juuri kesähelteillä julkaissut uuden esitteen, jossa kerrotaan pankin asemasta, tehtävistä ja tavoitteista eurojärjestelmässä. Rahapolitiikassa Suomen Pankilla on kaksi roolia: edustaa suomalaista näkökulmaa EKP:n neuvoston kokouksissa ja toisaalta informoida suomalaisia europankin päätöksistä. Mielenkiintoista on lukea myös, että ´pankki osallistuu aktiiviseen talouspoliittiseen keskusteluun Suomessa´.

Uudet ajatukset ovatkin tervetulleita, koska historiansa aikana keskuspankki on tyytynyt vain sanelemaan eikä selittelemään. Toivottavasti näemme enemmän analyyttistä keskustelua, myös pankin omasta rakenteesta ja tehtävistä.

Tuoreimmat osastosta