1999014966 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

AASIAN TALOUKSIEN TOIPUMINEN KUUMENTAA SELLUMARKKINOITA

Julkaistu: 14.7.1999 0:00

Selluntuottajilla paineita hinnankorotuksiin viimeistään syksyllä

Euroopan selluteollisuuden järjestö European Pulp Industry Sector ennustaa sellun kysynnän kasvavan voimakkaasti sekä tänä että ensi vuonna. Maanantaina julkistamassaan ennusteessa Epis arvioi valkaistun sellumassan kysynnän kasvavan tänä vuonna maailmanlaajuisesti 34,5 miljoonaan tonniin, joka vastaa 95 prosenttia maailman tuotantokapasiteetista.

Ensi vuonna kapasiteetti hyödynnettäisiin 96-prosenttisesti, kertoo ruotsalainen talouslehti Dagens Industri ennustetta lainaten. Järjestön toimitusjohtaja Bernt Stenbergin mukaan massamarkkinoilla on käynnissä täydellinen kurssinmuutos.

Sellun kysyntä on ollut alamaissa jo usean vuoden ajan. Sellun hintaa kuvaava PIX-indeksi laski viime syksynä nopeasti 460 dollariin. Maaliskuussa kysyntä lähti vetämään ja pitkäkuituisen sellun hinta on kohonnut sen jälkeen 520 dollariin.

Stenberg ennustaa kysynnän kasvavan edelleen.

Vaikeat vuodet vihdoin takana

Myös Metsäteollisuus ry odottaa ensi vuodesta selvästi tätä vuotta parempaa. Metsäteollisuuden positiiviset arviot tulevista vuosista perustuvat erityisesti Aasian talouksien arvioitua nopeampaan toipumiseen lamasta. Markkinatutkimuspäällikkö Mikko Tahvanaisen arvion mukaan aallonpohja Aasiassa on ohitettu ja kysyntänäkymät tuleville vuosille ovat hyvät.

-Esimerkiksi Etelä-Korea, joka on suuri sellunostaja, on toipunut hyvin. Lisäksi Indonesiassa ja Kiinassa on käynnistymässä yhteensä neljä uutta hienopaperikonetta, kertoo Tahvanainen.

Euroopassa ei Tahvanaisen mukaan ole tälle vuodelle merkkejä käänteestä parempaan, mutta ensi vuonna odotetaan jo Saksan ja Britannian kysynnän kääntyvän nousuun. USA:n paperintuotanto ja sellun kysyntä sen sijaan ovat olleet kasvuputkessa jo monta vuotta.

-Takana on aika vaikeita vuosia, jotka johtuvat kroonisesta ylikapasiteettitilanteesta. Olemme olleet vaikeuksissa varastojen kanssa, koska tarvittavia tuotannonrajoituksia ei ole saatu aikaiseksi. Se on heijastunut sellun hintatasoon, Tahvanainen selvittää.

Maltti on valttia

Sellumarkkinoita seuraava analyytikko odottaa hintaan korotuksia viimeistään syksyllä. Hän toivoo selluntuottajilta nyt malttia, sillä sekä pitkä- että lyhytkuituisen sellun hinta on noussut vuoden alusta jo lähes kolmanneksella. Erityisesti lyhytkuituiselle olisi Aasiaan tehtyjen investointien tuloksena kova kysyntä.

-Tuottajien tavoitteena on nostaa hinta sellaiselle tasolle, että toiminta saadaan taas kannattavaksi. Hinnan pudottua 460 dollariin tonnilta tappiota tekivät ainakin eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset tuottajat. Sopiva taso olisi 600 dollaria tonnilta tai enemmänkin, analyytikko pohtii.

-Pitää kuitenkin katsoa mitä samaan aikaan on tapahtunut hienopaperin hinnoille. Hienopaperintuottajat ovat tilanteessa, jossa pääraaka-aine on kallistunut kolmanneksella, mutta samaan aikaan tuotteen hinta on laskenut. Ei ole mielekäs yhtälö lähteä nostamaan sellun hintaa ennen kuin saadaan paperin hintaa ylös.

-Historia todistaa, että mikä menee nopeasti ylös tulee vielä nopeammin alas. Nyt punnitaan selluntuottajien veri.

Tuoreimmat osastosta