1999015818 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

YRITTÄJÄT PELKÄÄVÄT TEOLLISUUDEN PUOLESTA

7.7.1999 0:00

Ahvenanmaan yrittäjäjärjestön puheenjohtaja Dick Jansson ja yritysasiamies Christer Kullman ovat huolestuneet verorajan aiheuttamista ongelmista saaren elinkeinoelämälle. Yrityksiä maakunnassa on yli tuhat, niistä 180 on jäsenenä yrittäjäjärjestössä. Suurin osa yrityksistä työllistää alle viisi henkeä. Suurimpia yrityksiä ovat perunanjalostusta harjoittava Chips Food, Viking Line, Ålandsbanken sekä kuljetusyhtiö Transmar.

Veroraja tarkoittaa käytännössä tullivelvollisuutta Ahvenanmaan viennissä ja tuonnissa. Myös kauppa Suomen mantereelle, joka lohkaisee 70 prosenttia koko kaupankäynnistä, on tullattava.

-Byrokratia vähentää yritystemme kilpailukykyä ja pelkäämme teollisuutta häviävän saarelta. Meidän yrityksiltämme esimerkiksi puuttuu oma sosiaaliturvatunnus, mikä haittaa kaupankäyntiä muihin maihin. Mielestämme maakuntahallinnon ja kauppa- ja teollisuusministeriön olisi neuvoteltava ratkaisu tähän kysymykseen, sanoo Dick Jansson.

-Tämä on erityisen tärkeää, koska merenkulku tuo noin puolet maakunnan tuloista. Suomessa vastaava osuus on vain puolen prosentin luokkaa, Jansson jatkaa.

-Tullimaksut tavaraa vietäessä liikkuvat 700 ja 1000 markan välillä. Niinpä moni mantereen yritys käy mieluummin kauppaa vaikkapa Ranskaan, huomauttaa asiamies Kullman, joka haluaisi maakunnan yritykset samalle viivalle mantereen yritysten kanssa.

Jansson ja Kullman edellyttävät, että verorajan todelliset kustannukset yrityksille olisi selvitettävä ja korvattava. He kuitenkin tunnustavat, että tax-freen tuomat synergiaedut Ahvenanmaan teollisuudelle ovat suuremmat kuin verorajan kulut. Silti he tuntevat olevansa EU:n ulkopuolella.

Ahvenanmaalla on kolme suurta elinkeinoalaa: teollisuus, turismi ja laivaliikenne sekä maatalous. Teollisuus tuottaa vuosittain noin 560 miljoonaa markkaa ja turismi yhdessä laivaliikenteen kanssa noin 700 miljoonaa markkaa. Vuosittain Ahvenanmaalla käy noin 1,2 miljoonaa matkailijaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?