199901953 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SUOMI, RUOTSI JA KUNNAT TUKEVAT MERENKURKUN LIIKENNETTÄ 40 MILJOONALLA

Julkaistu: 3.7.1999 0:00

Silja Line tarjoaa Wasa Queenia Merenkurkun liikenteeseen

Verovapaan myynnin loppumisen aiheuttamia ongelmia Merenkurkussa tuetaan ensi syyskuusta alkaen vuoden 2001 elokuuhun saakka 40 miljoonalla markalla. Ruotsi ja Suomi ovat sopineet, että ne maksavat tuen puoliksi.

Taloussanomien saamien tietojen mukaan valtion budjetissa on tälle vuodelle tarkoitukseen varattu joukkoliikenteen tukemiseen varatuista rahoista neljä miljoonaa, ensi vuodelle kahdeksan miljoonaa ja vuodelle 2001 neljä miljoonaa markkaa.

Vaasan kaupungin osuus on koko ajalle neljä miljoonaa markkaa.

Merenkurkun ympärivuotisen liikenteen ylläpitämiseksi järjestettyyn tarjouskilpailuun tuli vain yksi tarjous. Silja Line jätti tarjouksen, jossa se tarjoaa liikenteen hoitajaksi tytäryhtiötään Vaasan Laivat Oy:tä ja laivaksi Helsingin ja Tallinnan välillä tällä hetkellä liikennöivää Wasa Queenia. Laivaan mahtuu 1 600 matkustajaa ja 210 henkilöautoa.

Tarjouskilpailua hoitavan Länsi-Suomen lääninhallitukseen Vaasan palveluyksikön liikennesuunnittelija Rauno Matintuvan mukaan tarjouskirje avattiin keskiviikkona.

-Tarjouksia tuli vain yksi, vaikka tarjousasiakirjoja pyydettiin ihan mukavasti. Tarjouksen jätti vain Silja Line, Matintupa vahvistaa.

Hän ei halua vielä tässä vaiheessa lähteä Silja Linen tarjousta erittelemään, koska osa asioista vaatii vielä neuvotteluja.

-Vaikka tuen katto on selvillä, niin kysymys on siitä, mitä rahalla saa. Laiva kyllä täyttää vaatimukset.

Merenkurkun liikenteen on määrä alkaa osaksi ostopalveluna syyskuun alussa.

´Tuloista pois yli puolet´

Vaasan Laivat Oy:n toimitusjohtaja Taito Rintalan mukaan verovapaan myynnin poistuminen vei yrityksen tuloista yli puolet. Hänen mukaansa kaikkia menetyksiä ei voi saada takaisin.

-Markkinat eivät kestä esimerkiksi lippujen hintojen tai rahtimaksujen nostamista, Rintala muistuttaa.

Vaasan Laivat kuljetti viime vuonna merenkurkun yli 980 000 matkustajaa ja 9 000 rekka-autoa. Tänä vuonna luvut ovat tähän mennessä 400 000 ja 4 000. Rintala ei lähde ennakoimaan koko vuoden saldoa.

-Varmasti tulee vähennystä, mutta kuinka paljon, se selviää ajan kanssa. Valtioiden lupaama tuki on kuitenkin ehdoton edellytys liikenteen jatkumiselle.

Merenkurkussa liikennöi ympärivuotisesti vain yksi autolautta. Vaasan Laivat on aikaisemmin vuokrannut kesäajan liikenteeseen toisenkin aluksen. Tänä vuonna toista alusta ei enää vuokrattu.

Tuoreimmat osastosta