199904137 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU-MAIDEN YMPÄRISTÖN TILASTA TULOSSA YHTEISET SUOSITUKSET

Liikenne, jätteet ja hiilidioksidi suurimmat ympäristöongelmat

2.7.1999 0:00

EU:n jäsenmaiden ympäristön tilaa arvioidaan tulevaisuudessa Emu-kriteerien tapaisilla yhteisillä mittareilla. Ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) arvioi, että niistä tuskin tulee kovin sitovia, vaan enemmänkin kansallisen ylpeyden kysymys niille maille, jotka haluavat esiintyä edukseen.

Vähimmäisvaatimukset määritellään syksyn aikana, ja niiden toteutuksesta on tarkoitus päättää Helsingin huippukokouksessa joulukuussa. Hankkeen taustalla on Amsterdamin sopimus, joka velvoittaa jäsenmaat soveltamaan ympäristötavoitteita kaikkeen toimintaansa.

Kööpenhaminassa toimiva Euroopan ympäristökeskus EEA julkisti eilen tähän liittyvän tilannekatsauksen, joka arvioi ympäristön tilaa nykyisissä ja tulevissa jäsenmaissa vuoteen 2010 saakka.

Pääongelmia ovat liikenne ja jätteet, joiden määrä jatkaa kasvuaan. Hiilidioksidipäästöissäkään ei nykylinjalla päästä unionin tavoitteeseen, eli kahdeksan prosentin vähennykseen vuosien 1995 ja 2010 välillä, vaan päästöt kasvavat raportin arvion mukaan kuusi prosenttia.

Uusissa jäsenmaissa uhkana on talouskasvun aiheuttama ympäristön kuormituksen ja etenkin liikenteen raju kasvu. Toisaalta energiankulutuksen uskotaan laskevan selvästi, kun tekniikkaa uusitaan. Tämän kuun lopulla Helsingissä pidettävään epäviralliseen ympäristöministerikokoukseen osallistuvat myös jäseniksi pyrkivien maiden ministerit.

Paljon on tehty, enemmän tekemättä

-Tilanne ei ole varsinaisesti synkkä, mutta monissa asioissa saavutetun myönteisen kehityksen on syönyt joku toinen asia, luonnehtii Hassi. Esimerkiksi teollisuuden ja yhdyskuntien jätevedet puhdistetaan hyvin, mutta maataloudessa tilanne on huonontunut.

Ympäristön saastumisen irrottamista talouskasvusta pitää Hassin mielestä jatkaa. Tämä on jo onnistunut rikin ja typen oksidien suhteen, mutta hiilidioksidin ja jätteiden määrä kasvaa edelleen bkt:n mukana.

-Pitäisi herätä siihen, että ympäristön tila on kova realiteetti siinä missä bkt:kin, ja holtittomuus ympäristöpolitiikassa kostautuu aivan samalla tavalla kuin holtittomuus valtion budjetin laadinnassa, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?