TULIAISLASKU EU-MAISTA NOUSEE VAIN VÄHÄN

Julkaistu:

Veroton myynti loppui eilen EU:n alueella. Taloussanomat kokosi eri puolilta Eurooppaa tietoja siitä, mitä tax-freen päättyminen merkitsee matkailijoille.

BELGIA

Brysselin kansainvälisen lentokentän Zaventemin myymälät nostavat ainoastaan tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien hintoja arvonlisä- ja valmisteveron verran. Kentän vähittäiskauppaketjut Bryssels International Airport Company Biac ja Sky Shops lupaavat nipistää omista voitoistaan kustannukset, jotka syntyvät esimerkiksi hajuvesien, kosmetiikan, elektroniikan ja vaatteiden hintojen pitämisestä ennallaan.

Yrityksillä näyttää olevan tähän varaa. Esimerkiksi hajuvesien hinnat ovat olleet kentän myymälöissä usein jopa korkeammat kuin Brysselin keskustan suurissa kosmetiikkaketjuissa.

Kentän myymälät tarjoavat verovapaita tupakka- ja alkoholituotteita edelleen asiakkaille, jotka matkustavat EU:n ulkopuolelle.

Biac ja Sky Shops lupaavat säilyttää kaikki nykyiset myymälänsä avoinna. Ne arvioivat koko kentän vähittäismyynnin putoavan nykyisestä 740 miljoonasta markasta 545 miljoonaan markkaan vuonna 2000.

BRITANNIA

Ison-Britannian lentokentät ja laivayhtiöt aikovat pitää kauppojensa hintatason ennallaan tai lähes ennallaan tax-free-kaupan loputtua. Ainoastaan lentokentiltä ostettu tupakka ja muutamat väkevät alkoholijuomat kallistuvat merkittävästi.

Monia Britannian lentokenttiä operoiva British Airports Authority ilmoittaa pitävänsä 90 prosenttia hinnoista ennallaan. Sen oma kate kutistuu, mutta yhtiö aikoo kerätä lisää rahaa lentoyhtiöiltä, joiden laskeutumismaksuja korotetaan viidellä prosentilla. Aikanaan tämä korotus tietenkin siirtyy lentolippujen hintoihin.

BAA:n on pakko nostaa tupakan hintaa, koska sen valmistevero on Isossa-Britanniassa korkea. Ranskan ja Englannin välillä liikennöivät laivat sen sijaan voivat myydä tupakkaa suhteellisen edullisesti hankkimalla ja myymällä sen Ranskan alueella.

Laivayhtiöt aikovat pitää hintansa ennallaan. Ne voivat hankkia monet tax-free-tuotteista Ranskasta, josta brittituristit hamstraavat verollistakin viiniä ja viinaa. Nyt osa tästä myynnistä siirtynee laivoille, jotka toivovat suuremman volyymin korvaavan pienenevät katteet.

HOLLANTI

Amsterdamin lentokentältä EU:n sisäiselle lennolle lähtevä ei voi enää ostaa alkoholia ja tupakkaa verovapaasti.

Alkoholia saa ostaa jatkossakin, mutta hinta ei ole tavallisia kauppoja edullisempi. Tupakkakartonkeja ei enää myydä EU:ssa matkustavalle ollenkaan.

Muut tuotteet, kuten hajuvedet, kosmetiikka ja elektroniikka, säilyvät entisen hintaisina. Lentokenttä ja sillä toimivat kaupat ovat sopineet maksavansa veron matkustajan puolesta. EU:n ulkopuolelle matkustava saa ostaa verovapaita tuotteita entiseen tapaan. Noin puolet Amsterdamin matkustajista lähtee EU:n ulkopuoliselle lennolle.

RUOTSI

Turusta ja Helsingistä Tukholmaan liikennöivien laivojen tax-free-kauppa säilyy ennallaan Ahvenanmaan ansiosta. Ahvenanmaa on saanut EU:lta poikkeusluvan jatkaa verovapaata kauppaa yhdessä Kanariansaarten ja muutaman muun saarivaltion kanssa.

Viking ja Silja pysähtyvät hetkeksi Långnäsin saarelle rakennetun jättilaiturin kupeeseen, ja kiertävät siten EU:n säännökset. Tuotevalikoimiin ei ole tulossa välittömiä hintamuutoksia. Silja Linen Merenkurkun lautoilla kauppaa jatketaan tax-free-hinnoin kesän ajan, mutta sen jälkeen hintoihin on odotettavissa korotuksia.

Ruotsin ja Tanskan väliä liikennöivillä lautoilla verovapaat myymälät muuttuvat tavallisiksi viinakaupoiksi, joista saa alkoholia ja tupakkaa tanskalaisilla, 10-30 prosenttia Ruotsia alhaisemmilla hinnoilla. Lippujen hintoihin ei ole tulossa muutoksia ainakaan toistaiseksi.

Arlandan lentokentällä makeisten ja kosmetiikan hinnat pysyvät ennallaan myös EU-maihin matkustaville. Alkoholista ja tupakasta EU-matkustajat joutuvat kuitenkin pulittamaan korkeamman, Ruotsin yleisen hintatason mukaisen hinnan.

Valtaosaa Arlandan kaupoista pyörittävä SAS Trading panostaa myös vaate- ja elektroniikkakauppaan. Monet perinteiset tax-free-myymälät muuttuivat toissayönä muoti- ja elektroniikkaliikkeiksi, joiden hintataso on yhtiön mukaan ´kilpailukykyinen´.

SAKSA

Itämerellä liikennöivä laivayhtiö Scandlines aikoo avata Saksan Puttgardeniin ´rajakaupan´, jonka avulla se pyrkii korvaamaan Tanskan ja Etelä-Ruotsin turistien tax-free-ostoja. Saksan verotaso on pohjoismaista alhaisempi, ja yhtiö haluaa tarjota helpon tavan ostaa tupakkaa, viiniä, viinaa, suklaata ja hajuvesiä sataman tuntumassa.

Kun ostokset tehdään Saksan maaperällä verollisina, niiden sallitut tuontimäärät ovat hyvin korkeat.

SVEITSI

Sveitsi jää Euroopan verottoman myynnin saarekkeeksi, koska maa ei kuulu Euroopan unioniin. Niin veroton myynti säilyy ennallaan Sveitsin lentokentiltä EU-maihin. Myös kansallisten lentoyhtiöiden Swissairin ja Crossairin lennoilla veroton myynti jatkuu.

Matkustajien ostointoa voi hillitä vain Sveitsin perinteinen kalleus verottomista hinnoista huolimatta. Useista suurkaupungeista löytyykin kosmetiikan tai alkoholin halpakauppoja, joista saa tuotteita halvemmalla kuin lentokenttien verottomasta myynnistä.

Swissairin holding-yhtiöön SAir-ryhmään kuuluu myös Nuance-yhtiö, joka on oman ilmoituksensa mukaan lentokenttien verottoman myynnin suhteen maailman toiseksi suurin yhtiö. Se hoitaa useilla EU-maiden lentokentillä verotonta myyntiä. Se laskee menettävänsä 100 miljoonan frangin eli vajaan 400 miljoonan markan tulot 1,65 miljardin frangin liikevaihdostaan verottoman myynnin loppuessa EU:ssa.

Kirjoittajat: Tuulikki Kuparinen, Anna Mård, Merimari Kimpanpää, Tiina Laitila ja Kirsi Hyytiäinen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Viro korotti alkoholi­veroa ja viinaralli siirtyi Latviaan – Tulli: Kyllä sitä jouset pohjassa tuodaan

  2. 2

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  3. 3

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  4. 4

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  5. 5

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  6. 6

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  7. 7

   Skodaa oli päästö­manipuloitu, ostaja vaati 17 000 euron hinnan­alennusta – Viranomainen: Arvon alentumisesta ei näyttöä

  8. 8

   Länsi-Suomi: Säteilyturvakeskus panee lisää paukkuja Fennovoiman valvontaan

  9. 9

   Ruotsalaislehti: Nordean muutto saattaa nostaa ruotsalaisten suurten vähemmistöomistajien veroja

  10. 10

   Ajatushautomo: Brittien elintasoa uhkaa pisin heikkeneminen 60 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  2. 2

   Yksin asuva, tulisitko toimeen 669 eurolla kuukaudessa?

  3. 3

   Työkokeilu: Riitta, 53, teki raskasta työtä ”aidossa kaupan ympäristössä” – 9 euroa per päivä

  4. 4

   Arvaisitko, minne Suomesta viedään lonkeroa tai tillivotkaa? ”Suomi on jälkijättöinen maa”

  5. 5

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  6. 6

   Purkupäätös: Kojamon kerrostalo vajosi nopeasti 10 cm – ”Jotain siellä on tapahtunut”

  7. 7

   Rovion osake rajussa syöksyssä pörssissä – ”Brutaali pettymys”

  8. 8

   Alennuksessa jopa autoja ja asuntoja – Black Friday vyöryttää tarjouksia jo torstai-iltana

  9. 9

   TS: Kerrostalo vajosi Turussa 10 senttiä – Kojamo purkaa rakennuksen

  10. 10

   Ajatushautomo: Brittien elintasoa uhkaa pisin heikkeneminen 60 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  2. 2

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  3. 3

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  4. 4

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  5. 5

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  8. 8

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  9. 9

   Verkkokauppa.com julkaisi palautetuimpien tuotteiden Top 25 -listan

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää