199902509 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EUREX ALOITTAA YHTEISTYÖN CHICAGON TERMIINIPÖRSSIN KANSSA

Julkaistu: 1.7.1999 0:00

CBOT:n jäsenet hyväksyivät lopulta yhteenliittymisen

Saksalais-sveitsiläinen johdannaispörssi Eurex ja Chicagon termiinipörssi CBOT (Chicago Board of Trade) muodostavat yhteenliittymän. Saksalaisen talouslehti Handelsblattin mukaan CBOT:n jäsenet ovat nyt hyväksyneet yhteistyön selvällä äänten enemmistöllä.

Tammikuussa CBOT:n jäsenet kaatoivat yhteenliittymän, josta CBOT ja Eurex alustavasti sopivat viime vuonna. CBOT:n uusi puheenjohtaja David Brennan ja pörssin jäsenet pitivät silloin yhteistyötä liian kalliina.

CBOT ottaa sopimuksen mukaan käyttöönsä Eurexin elektronisen kaupankäyntijärjestelmän, joka maksaa Chicagon pörssin 1402 jäsenelle yli 50 miljoonaa dollaria.

CBOT:lla oli oma elektroninen 46 miljoonaa dollaria maksanut kaupankäyntijärjestelmänsä ´Project A´, jota pörssin johdannaiskauppiaat eivät kuitenkaan hyväksyneet.

Myös Liffe ja CME/Globex ovat tarjonneet CBOT:lle omia järjestelmiään, mutta lopulta chicagolaiset päätyivät Eurexin järjestelmään.

Sopimuksen tekoa helpotti se, että Eurex kertoi perustavansa Yhdysvaltoihin kilpailevan termiinipörssin, Nadexin, jos yhteistyöhön ei päästä.

Johdannaiskaupan likviditeetti kasvaa

Ensi vuonna käytännössä toimiva yhteistyösopimus merkitsee valtavaa termiinikaupan likviditeetin kasvua. Molemmat pörssit saavat uusia mahdollisuuksia tarjota johdannaistuotteitaan yhteistyökumppaninsa markkinoille.

Useat käytännön ongelmat on kuitenkin ratkaistava ennen yhteistyön käynnistymistä. Tehtyjen kauppojen selvitys EU:n ja Yhdysvaltojen välillä on vielä ongelma. Lisäksi CBOT:n kurssinoteeraus eroaa Eurexin käyttämästä. Euroopassa käytetään desimaalijärjestelmää, Chicagossa murtolukujärjestelmää.

Eurex ja CBOT ovat kaksi maailman suurinta termiinipörssiä. Eurex on edelleen kiinnostunut myös yhteistyöstä maailman suurimman optiopörssin CBOE:n (Chicago Board Options Exchange) kanssa.

Tuoreimmat osastosta