199903898 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

DANISCO EI ODOTA EU:LTA SAKKOJA MONOPOLIASEMAN VÄÄRINKÄYTÖSTÄ

Danisco-Cultorin pääjohtaja Alf Duch-Pedersen:

1.7.1999 0:00

Helsingin pörssiin listautuva makeutusjätti Danisco ei odota sakkoja EU:n kilpailuviranomaisilta monopoliaseman väärinkäytöstä. Konsernijohtaja Alf Duch-Pedersen kertoi odottavansa päätöstä parin kuukauden kuluessa.

Euroopan komission virkailijat ratsasivat Daniscon pääkonttorin papereita noin kuukausi sitten. Duch-Pedersenin mukaan yhtiö suhtautuu rauhallisesti EU:n kilpailuviranomaisten toimiin, koska aiemmassakaan tarkastuksessa todisteita ei löytynyt.

Komissio epäilee Daniscon väärinkäytöksiä Tanskan ja Ruotsin välisessä kaupassa. Tutkinnalla ei virkailijoiden mukaan ole mitään tekemistä Cultorin kanssa.

EU on antanut viime vuonna sakkoja perusteettomista hinnankorotuksista British Sugarille ja kolmelle muulle alan brittiyhtiölle. Sakkojen suuruus oli nykykursseilla yhteensä 300 miljoonaa markkaa. Komissio tutkii ylihinnoittelusta Daniscon lisäksi itävaltalaista sokerituottajaa.

Yhdistyminen hyödyttää 400 miljoonaa markkaa

Danisco on ruokaparanteissa suurin valmistaja maailmassa. Tanskalaisyhtiö saavutti markkina-asemansa ostamalla pörssiyhtiö Cultorin.

Konsernin varapääjohtajaksi noussut Björn Mattsson ja Duch-Pedersen esittelivät eilen yhtiön toimintaa sijoittajille Espoossa. Yhdistymisen hyödyt on laskettu kolmessa vuodessa 500 miljoonaksi Tanskan kruunuksi eli 400 miljoonaksi markaksi, josta 240 miljoonaa olisi kustannussäästöä ja loput myynnin kasvua.

Yhtiö keskittyy tulevaisuudessa sokerin ja paranteiden lisäksi ruokapakkauksiin. Muun liiketoiminnan myyntiin on varattu aikaa muutama vuosi.

Daniscon tulos voi pudota

Duch-Pedersen kertoi myös, että uuden yhtiön alkaneen tilivuoden voitto saattaa pienentyä kymmenyksen. Päättyneen vuoden voitto oli 936 miljoonaa Tanskan kruunua eli lähes 750 miljoonaa markkaa.

Cultorin noteeraus Helsingin pörssissä vaihtuu Daniscoksi syksymmällä. Pääjohtaja Duch-Pedersonin mukaan ennen joulua sen pitäisi olla totta. Neuvottelut jatkuvat elo-syyskuussa. Emoyhtiön täytyy saada haltuunsa kaikki osakkeet ennen kuin Cultor voi poistua listalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?