VESAN VALTAKUNTA

Julkaistu:

Vesa Keskinen lukee Aku Ankkaa, sanoittaa lauluja ja johtaa Suomen kolmanneksi suurinta tavarataloa
Suomen suurimman kyläkaupan kahvila on täynnä keltaisia t-paitoja. Veljekset Keskinen Oy tarjoaa työntekijöilleen aamiaisen, jos nämä saapuvat työpaikalleen varttia vaille yhdeksän. Toimitusjohtaja Vesa Keskinen, 31, istuu vähän syrjässä ja puhuu puutarhakalusteista vietnamilaistuotteita välittävän vieraan kanssa.

Sillä aikaa kun Keskinen hieroo kauppoja, keltaiset t-paidat häviävät eri puolille 1,7 hehtaarin kauppaa ja ryhtyvät ahertamaan: on myytävä tuulipukuja, muumimukeja, perunalastuja, tuoksujäljitelmiä, kiekuralenkkejä, vonkamieslakkeja, muovihaarukoita ja videoelokuvia ja mieluummin halvemmalla kuin muut.

-Ostamme sieltä mistä halvimmalla saamme ja kerromme asiakkaille, että tehkää tekin niin. Se on ihan yksinkertaista matematiikkaa, Keskinen sanoo ja painaa kännykän pois päältä.

Keskisen kutsun kuuli viime vuonna 3,5 miljoonaa ihmistä, jotka jättivät taloon yhteensä 452,2 miljoonaa markkaa. Se tarkoittaa, että 500 asukkaan eteläpohjalaisessa Tuurin kylässä toimii Suomen kolmanneksi suurin tavaratalo.

Vesa Keskiselle pronssi ei riitä. Alkuunkaan.

Vuonna 1994 Vesa Keskisestä tuli vajaan 230 miljoonan markan myynnin keränneen Veljekset Keskinen Oy:n toimitusjohtaja. Hän oli 26-vuotias ja työskennellyt isä Matin johtamassa tavaratalossa jo seitsemän vuotta. Keskinen nimittää aikaa kyläkauppakorkeakouluksi.

-Olemme isän kanssa aika erilaisia persoonia. Minä olen taiteellisempi, tykkään tehdä imagoa ja mielikuvaa. Isä on suoraviivaisempi. Olen yhdistänyt isän ajatuksia omiini ja siitä on syntynyt tämä lopputulos, Keskinen viittoo ympärillä rehottavaan kauppaan.

Keskinen ei itse asiassa mielellään puhu kaupasta. Hänestä Veljekset Keskinen on matkailunähtävyys; takametsien tavarataloihme ja onnenkylän ostosparatiisi. Kaupanteon lisäksi Tuurissa pilkitään, hölkätään, ajetaan rallia ja asutaan.

-Muut kaupat keskittyvät siihen, että ostavat kympillä ja myyvät yhdellätoista, mutta eihän se kiinnosta ketään, Keskinen kohauttaa olkapäitään.

Tätä ei tietenkään pidä käsittää niin, ettei Keskinen ymmärtäisi rahan päälle. Asia on tasan päinvastoin. Esimerkiksi kapean nurmikkokaistaleen viereen parkkipaikalle rajattu ilmainen leirintäalue tuo kauppaan kymmeniätuhansia asiakkaita joka kesä. Jokainen karavaanari kuluttaa kyläkaupassa keskimäärin tuhat markkaa.

Ilmainen leirintäalue on yksi niistä Vesa Keskisen ideoista, joita isä Matti alkujaan vastusti tiukasti. Toinen on ravintola OnnenKivi, jossa nykyisin aterioi viitisensataa ihmistä päivässä. Annokset ovat suuria, täyttäviä ja rasvaisia.

Viiden Vesa Keskinen -vuoden aikana Veljekset Keskinen Oy:n myynti on liki kaksinkertaistunut ja tavaratalon ympärille on kasvanut noin neljänkymmenen yrittäjän kauppakylä. Joulukuussa Tuuri sai oman Alkonkin.

Vuosien varrella Veljekset Keskinen Oy on nielaissut muun muassa peltifirman ja automaalaamon ja kasvanut 45-kulmaiseksi sekavaksi rykelmäksi 90-vuotiasta navettaa ja peltihallia. Keskinen tuntee sokkelonsa joka nurkan.

Itse asiassa Keskinen on asunut monessa niistä. Entisen peltifirman toimistosta hänen piti muuttaa syvemmälle taloon, kun väki kävi kurkkimassa tuuletusaukoista sisään Keskisen paljastettua asuinpaikkansa televisio-ohjelmassa.

-Nyt minulle valmistuu joen toiselle puolelle 600 neliön poikamiesboksi. Muutan kartanoon syyskuun alussa, Keskinen viittoo joen toiselle puolen.

Työpaikalla asuminen on sopinut Keskiselle, koska hän rakastaa työtään. Toimitusjohtajan kymmentuntiset päivät jatkuvat illalla kotona. Lähipiiri nimittää Nokian kommunikaattoria miehen morsiameksi.

-Työnteon pitää olla kivaa. Aamulla pitää tulla töihin innoissaan ja illalla surumielellä lähteä, Keskinen kuvaa asennetta, jota toivoo työntekijöiltäkin.

Silloin kun Keskinen ei tee töitä, hän saunoo ja lukee lehtiä. Toimitusjohtajan valittuihin paloihin kuuluvat aikakauslehtien, iltapäivälehtien ja paikallisten sanomalehtien lisäksi Tex Willer ja Aku Ankka. Kun Keskisen äiti soittaa, sanoo Akun tulleen ja kutsuu syömään, Keskinen lähtee aina.

Työtahtiaan Keskinen on tänä vuonna vähän keventänyt. Hän on karsinut tapaamiset puoleen entisestä tusinasta päivässä ja pyrkii tekemään päivittäisen kymmenen kilometrin kävelylenkkinsä valoisaan aikaan. Joskus mukana kulkee johtoryhmä, joskus pelkkä tekniikka.

-Otan kännykät ja soittopyynnöt mukaan ja soittelen siinä kävellessä. En ole lähtenyt juoksemaan, kun siinä ei pysty puhumaan. Meillä on suvussa taipumusta ylipainoisuuteen, joten minulla on äärimmäinen itsekontrolli painon suhteen.

Suku on Vesa Keskisen puheessa läsnä koko ajan: miten kaupan perustanut Toivo-pappa voitti kaksi kertaa raha-arvan päävoiton, miten isä Matti oli kuulantyönnön nelonen Suomessa, miten jo isoisän isoisä oli kulkukauppias. Kauppiassuvun Vesasta tuli tietysti kauppias hänestäkin.

-En ole koskaan muuta uraa ajatellutkaan. Jos en olisi kauppias, olisin varmasti jossain mainostoimistossa tekemässä juttuja. Tykkään piirtää ja kirjoittaa, ja teemme talossa itse kaikki mainokset ja esitteet, Keskinen arvelee.

Nykyisin Keskinen tekee myös lauluja. Omakustannelevylle asti ovat päätyneet muun muassa Eila Pienimäen laulama Toivon ja Rauhan valssi sekä Pekka-veljelle omistettu Pate Mustajärven esittämä OnnenPekka.

-Ala-asteella minulla oli viitonen musiikissa. Olin open mielestä hirveän huono laulamaan, mutta omasta mielestäni tietysti hirveän hyvä. Lauloin aina saman Oolannin sodan ja aina nuotin vierestä.

Oma tahto on Keskisen vahva puoli, ehdottomasti. Lupaava kuulantyöntäjä viskasi kuulan nurkkaan joskus 13-vuotiaana, kun huomasi, miltä aikuiset kuulantyöntäjät näyttävät.

-Painoin 98 kiloa ja tajusin, että sen takia en saa tyttöjä kiinni kuten kaverit. Laihdutin kahdessa kuukaudessa 20 kiloa. Pullaa en ole syönyt 13 vuoteen enkä juonut maitoa sen jälkeen kun Tapio Korjus heitti Soulin olympialaisissa kultaa.

Keskisen tahto tuli esiin silloinkin, kun hän heitti vuodenvaihteessa venäläiset ulos Tuurista. Patruuna kyllästyi villiin viina- ja naiskauppaan ja Suomen tax-free-tilastosta tuli Tuuria köyhempi.

Tuoreena toimitusjohtajana Keskinen tahtoi, että Veljekset Keskinen Oy:stä tulee Suomen toiseksi suurin tavaratalo. Silloin sijoitus oli jossain viidentoista huonommalla puolella ja työntekijät naureskelivat nuorelle pomolleen ainakin selän takana.

-Nyt kun ollaan kaksi vuotta oltu Suomen kolmosia, kaikilla on hirmuinen usko siihen, että mennään Kouvolan Prisman ohitse. Pikimmiten, viimeistään ensi vuonna kun tavarapuolen tila on tuplaantunut, sanoo Keskinen ja viipottaa kohti heinäkuussa käyttöön otettavaa jättimäistä keskusvarastoa.

Uusi varasto siirtää historiaan nykyisen, jossa käytävätkin ovat laatikoita täynnä. Vaikka tavaratalon myynti on viisinkertaistunut, varastotila ei ole kasvanut. Kohta logistiikka ei enää töki, sillä Keskinen on päättänyt kasvattaa kaupastaan kolmen hehtaarin tavarataivaan, jossa on ´paremmat valikoimat, tehokkaammat tilat ja entistä halvemmat hinnat´.

-Eihän sillä ole merkitystä, myydäänkö näin ja näin paljon vai vähemmän, mutta itselle siinä on haaste. Että pikkasen taas kasvetaan. Ittensä kanssa juoksijakin kilpailee ja tämä on vähän niin kuin urheilulaji.

Keskisen valmennusohjelma on aika yksinkertainen. Ensinnäkin Veljekset Keskinen Oy:llä on enemmän ja erikoistuneempia sisäänostajia kuin keskivertomarketilla. Toiseksi kaikki parikymmentä ostajaa toimivat osan viikosta myyjinä, jotta pysyvät kärryillä siitä, mitä asiakkaat haluavat. Kolmanneksi työntekijät on sitoutettu työnantajaansa vahvasti: on ´opintomatkoja´ Amerikkaan, on teatteriretkiä, laivaristeilyjä ja rantailtoja. Sekin auttaa, että Veljekset Keskinen Oy on 3 200 asukkaan Töysän kunnan suurin työnantaja 220 vakituisella työpaikallaan.

-Kun henkilökunnalla menee hyvin, asiakkaat aistivat sen ja tulevat takaisin. Se on niin yksinkertaista.

Tuurissa olisi siis kaikki hyvin, ellei ulkopuolinen maailma silloin tällöin tekisi kiusaa. Nyt Keskistä närästää Sony.

Japanilainen kulutuselektroniikkajätti ilmoitti, ettei Veljekset Keskinen Oy kelpaa myymään sen tuotteita. Tähän asti kyläkauppa on myynyt Sony-vimpaimia noin kolmella miljoonalla markalla vuosittain.

-Sanoin, että kertokaa millainen ympäristö pitää rakentaa, niin tehdään. Vaikka marmoria ja peilejä tarvittaisiin. Ei kuulemma käy sekään, Keskinen kiukkuaa.

Aiemmin muun muassa urheiluvälineiden valmistajat ovat kieltäytyneet toimittamasta tuotteitaan kyläkauppaan. Sen Keskinen on kestänyt, mutta tällä kertaa hän uhkaa mennä vaikka oikeuteen asti.

-Eihän se mitään kilpailua ole, jos kaikkien on pakko myydä tietyllä hinnalla!

Kun Keskinen on jättänyt ´yhteistä ongelmaamme´ koskevan puhelinviestin Sonyn Suomen-miehille, hän kääntää puheen pääasiaan.

Keskinen on nimittäin päättänyt, että Tuurista tulee kansainvälinen ja virallinen Onnenkylä. Hän pursuaa suunnitelmia: on jättimäistä yksisarvisen kenkää, onnenlanttien lyömistä ja Aku Ankasta poimittua Onnenlähdettä. Keskisen osaksi kirjoittama Hyvän tuurin kirja on jo nyt kaupan.

-Luon pikkuhiljaa yhä enemmän imagoa tälle onnenkylälle. Pyrin rakentamaan tänne semmoisen sadunhohteen, Keskinen innostuu ja muistuttaa, että Tuurissa lototaan enemmän kuin missään muualla Suomessa.

Onnenkylä-projektiin kuuluu sekin, että vähän aikaa sitten Keskinen osti kartanoaan ympäröivän maapalan, rakensi sinne lammen saarineen ja nimesi paikan Onnenkukkuloiksi. Seuraavaksi nimeään muuttaa Keskistentie.

-Siitä tulee Onnentie! Olen jo soittanut kuntaan, Keskinen sanoo, harmittelee Tuurinjoen olevan kartassa vielä Töysänjoki ja kertoo kunnanjohtajan poikkeavan iltapäivällä kahville.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  2. 2

   Jethro Rostedtilta uusi aluevaltaus – avaa yökerhon Turkuun: ”Kun jengi tulee paikalle, ei siinä markkinointia tarvita”

  3. 3

   Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

  4. 4

   Wahlroos Talouselämälle: Aktivistisijoittaja voisi ostaa lisää Nordeaa

  5. 5

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  6. 6

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  7. 7

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  8. 8

   Sysmäläisen Reinon hermot menivät – koko vuonna vain muutama päivä ilman jatkuvia sähkökatkoja

  9. 9

   Baring Vostok -sijoitusliikkeen johtajaa epäillään petoksesta – otettiin kiinni Moskovassa

  10. 10

   Peliyhtiö Next Gamesin yt-neuvottelut päättyvät – teki tappiollisen tuloksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentoyhtiö Norwegianin tulevaisuus on epäselvä ja tappiot kasvavat – Pitääkö matkailijan olla huolissaan?

  2. 2

   Jethro Rostedtilta uusi aluevaltaus – avaa yökerhon Turkuun: ”Kun jengi tulee paikalle, ei siinä markkinointia tarvita”

  3. 3

   Jethro Rostedt avaa oman ravintolan – tältä yökerhossa näytti neljä tuntia ennen avaamista

  4. 4

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  5. 5

   Pasilaan avataan Pohjoismaiden suurin kauppakeskus – Triplan uusi johtaja kertoo: Näin alun vaikeudet vältetään

  6. 6

   Sysmäläisen Reinon hermot menivät – koko vuonna vain muutama päivä ilman jatkuvia sähkökatkoja

  7. 7

   Jan Hurrin kommentti: Suomi alistumassa yhä kaksinaamaisempaan europolitiikkaan

  8. 8

   Live Entertainment aikoo hakeutua yrityssaneeraukseen – vakuuttaa etteivät konsertit ole vaarassa

  9. 9

   Wahlroos Talouselämälle: Aktivistisijoittaja voisi ostaa lisää Nordeaa

  10. 10

   Amazon perui suunnitelman avata toinen pääkonttori New Yorkiin – miljardien veroedut aiheuttivat valtavan porun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kulta Katriina mainosti herkällä kuvalla – somessa puhkesi täysi myrsky

  2. 2

   Katalat nuorukaiset ajoivat autokauppias-Veikon vuosien piinaan: ”Käsittämätöntä, että sama soppa jatkuu”

  3. 3

   Tällaisia palkkoja hoiva-alalla maksetaan – kunnissa isommat palkat ja pidemmät lomat, erot yksityisiin jopa satoja euroja

  4. 4

   Verottaja jätti Suomen suurimpiin kuuluvasta tapahtumajärjestäjästä konkurssihakemuksen

  5. 5

   Ravintolabisnes vei Janin, 44, konkurssiin ja vuosikausien ulosottoon – teki juuri miljoonakaupat

  6. 6

   Hyvätuloinen pariskunta vietti komeat häät lainarahalla – lopulta käsiin levisi 430 000 euron velkapotti

  7. 7

   Lento myöhästyi 3 tuntia, eikä Ulla, 53, ehtinyt pitkälle jatkolennolleen – OP tai Finnair eivät korvaa yli 700 euron lisäkuluja

  8. 8

   Lumiaurojen kuljettajat revitään nyt käsistä – tienestit voivat ponkaista yli 4 000 euroon

  9. 9

   Kohutun hoivayhtiö Attendon osake syöksyy – tulos alitti alhaisimmatkin ennusteet

  10. 10

   Häkkänen: Hoivayritykset ovat saattaneet syyllistyä heitteille­panoon, petokseen tai väärennökseen

  11. Näytä lisää