199905892 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VUOSIKERTOMUSTEN JULKAISU VAIN VERKOSSA NAKERTAISI KIRJAPAINOJA

Julkaistu: 11.6.1999 0:00

Ruotsalaisyritys julkaisi osavuosikatsauksensa vain verkossa

Ruotsalaisyritys Empire on ensimmäisenä Ruotsissa julkaissut osavuosikatsauksensa vain internetissä. Dagens Industri -lehden mukaan yritys perusteli ratkaisuaan kustannussäästöillä. Täysin paperitta yhtiö ei selviä, sillä katsaus on vielä lähetettävä johtaville tiedotusvälineille.Rahoitustarkastuksen mukaan Suomen arvopaperimarkkinalaki määrää, että osavuosikatsaus on toimitettava Rahoitustarkastukselle sekä Helsingin pörssille. Lisäksi katsaus on pyynnöstä lähetettävä osakkeenomistajalle.

Johtaja Mika Björklund Helsingin pörssistä kuitenkin kertoo, että käytännössä suuri osa suomalaisyrityksistä lähettää osavuosikatsauksensa pyytämättä myös osakkeenomistajille. Esimerkiksi Tieto-konserni lähettää kaikille 5 200 osakkaalleen osavuosikatsauksensa. Viestintäpäällikkö Eevariitta Jurvaisen mukaan kyse on osakkaiden palvelusta.

-Jos yhtiökokouksista voi mitään päätellä, osakkeenomistajissa on aika paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka mielellään haluavat katsauksen painettuna, kertoo Jurvainen.

Tieto julkaisee osavuosikatsauksensa ja vuosikertomuksensa myös verkossa, kuten monet muutkin suomalaisyritykset. Alkuvuoden osavuosikatsauksesta Tieto otti 13 000 kappaleen painoksen.

-Nyt katsauksia varattiin hieman enemmän Enator-yhdistymisen vuoksi, Jurvainen sanoo.

Viime vuonna osavuosikatsauksen painos oli 9 000 kappaletta. Painokustannukset olivat noin 20 000 markkaa.

Vuosikertomusaika on kirjapainojen joulu

Osavuosikatsausten siirtyminen verkkoon ei heilauttaisi pahemmin kirjapainoja, sillä monisteita muistuttavien katsausten painaminen ei muodosta suurta tulonlähdettä painotaloille. Sitä vastoin yritysten vuosikertomukset ovat monille keskikokoisille painotaloille elinehto.

-Sanotaanko näin, että jos tavarataloilla on joulumyynti, niin tietyn kokoisille kirjapainoille vuosikertomuskausi on niin kuin joulumyyntikausi, kertoo toiminnanjohtaja Heikki Lehmus Kirjapainoteollisuuden työnantajaliitosta.

Frenckellin Kirjapaino Oy:n toimitusjohtajan Berndt von Frenckellin mukaan osavuosikatsausten painaminen muodostaa vain noin prosentin siivun yhtiön liiketoimista.

-Vuosikertomukset ovat eri asia, niissä on enemmän värejä ja sivuja, von Frenckell kertoo.

Yhtiö painaa noin kymmenien suurten pörssiyhtiöiden vuosikertomukset. Osavuosikatsauksia Frenckell painaa parillekymmenelle yritykselle.

Tuoreimmat osastosta