199904142 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TURHAPUROA JAPANILAISITTAIN

9.6.1999 0:00

Hersyvää naurua, lohdutonta itkua, yliampuvuutta ja yksinkertainen tarina. Vähän kuin Turhapuron elämästä. Japanin suurlähetystö tuo Helsinkiin Kyogen-esityksen. Näytelmät ovat kepeitä farsseja, ja kieltä taitamattomankin on helppo ymmärtää ilmeiden ja käyttäytymisen yliampuvuutta väittävät lähetystön edustajat.Kyogen juontaa juurensa 1400-luvulle. Alkujaan Kyogen on syntynyt eräänlaiseksi kevennykseksi Noh-näytelmien välille. Noh-näytelmät ovat hyvin muodollisia, musiikille, tanssille ja naamareiden käytölle perustuvia vakavahenkisiä draamoja. Kärjistäen voisi ilmeisesti sanoa, että kahden Noh-näytelmän välissä oleva Kyogen on kuin Uuno Turhapuro -esitys klassisten oopperoiden välipalana.

Japanilaiseen teatteriin johdattelee Nomura Kyogen Yorozunakai: Kyogen-teatteriin erikoistunut teatteriperhe, jonka perinteet yltävät ainakin 300 vuoden päähän.

Japanilainen teatteriryhmä Nomura Kyogen Yorozunakai esittää kesäkuun 9. ja 10. päivä Kyogen-tyylisen teatterinäytöksen. Esitykset alkavat klo 19.30 ja liput niihin maksavat aikuisilta 70 ja lapsilta 50 markkaa. Esitykseen sisältyy viisi 10-25 minuutin mittaista Kyogen-näytelmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?