199906227 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PERHEYRITYS MYY KIUASKIVET VAIKKA KIINAAN

8.6.1999 0:00

Eero Rintala poimii pahvilaatikosta kiven ja näyttää:

-Kato nyt: on puhdas. Ja sopivankokoinen, todistaa Rintala ja pitää puolen tunnin esitelmän vulkaniitin ja oliviinidiabaasin eroista ja siitä, miksi kiuaskivet kannattaisi vaihtaa joka vuosi.

Rintala, 56, on ollut kivimies vuodesta 1991. Silloin Outokummun tutkimusteknikko otti lopputilin vain muutamaa vuotta ennen eläkeikää ja pisti pystyyn kiuaskivitehtaan.

Alkuun kiviä pesi ja pakkasi pari miestä, mutta nyt Porin Palokunnantien teollisuusalueella työskentelee jo seitsemän miestä ja robotti.

Kansainvälistymistä ja markkinointia hoitaa lisäksi kaksi osa-aikaista työntekijää.

Maailman suurin alallaan

Sauna-Eurox on satakuntalaiseksi yritykseksi sillä tavalla tyypillinen, että se on tuotantoyritys. Palokunnantiellä tehdään kiuaskiviä sekä Parhaat Löylyt -tuotemerkillä että kaikille suurille kiuasvalmistajille. Vientiin valmistuu lisäksi Sauna Granit -merkkisiä kiuaskiviä sekä taso- ja kivikiukaita.

-Olemme johtava luonnonkiuaskivivalmistaja maailmassa, kehaisee Rintala ja kuulostaa vain lievästi pollealta.

Rintala osaa alansa: yhtiö on itse suunnitellut kiuaskivien valmistuksessa käytetyt linjat. Hän itse arvostaa myös myyntitaitoa.

-Meidän tämä tuote on myytävä. Lehtimainosten lisäksi meillä on radiokampanja ja tv-spotteja. Käymme paljon messuilla ja esittelemme tuotteitamme kaupoissa. Henkilökohtainen kontakti kuluttajaan on tärkeä.

Keskivertosatakuntalaisesta Rintala poikkeaa sikäli, että uskoo lujasti tuotekehitykseen. Sauna-Euroxin liikevaihdosta 5-10 prosenttia kuluu tutkimukseen ja uusien tuotteiden suunnitteluun. Tuotantohallin kaksi koesaunaa pörisevät harva se päivä ja aivoriihestä syntyi viimeksi graniittinen tasokiuas.

Firma siirtyy isältä pojalle

Sauna Granit ja Parhaat Löylyt tekivät viime vuonna noin viiden miljoonan markan liikevaihdon. Rintala uskoo vaihdon paisuvan tänä vuonna kuuteen miljoonaan. Suora vienti tuo toistaiseksi vain kymmenisen prosenttia liikevaihdosta.

-Liikevaihto on kasvanut semmoiset 10-20 prosenttia vuosittain. Kyllä me uskotaan ihan rajattomaan kasvuun. Vaikkei jokaiseen kiinalaistalouteen saisi saunaa, niin toistaiseksi saunoja on Suomen ulkopuolella kuitenkin aika vähän.

Satakuntalaiseksi pk-yrittäjäksi Eero Rintala on sikäli onnellisessa asemassa, että työlle on jatkaja tiedossa. Poika Vesa Rintala, 32, on ollut mukana melkein alusta asti. Niinpä arkkitehti piirtää parhaillaan Sauna-Euroxille uutta hallia. Tontti sitä varten on jo vuokrattu Helsinkiin johtavan valtatien varresta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?