19990585 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

CARNEGIE ON TUNTEMATON SUURUUS

Julkaistu: 5.6.1999 0:00

Carnegie on Suomessa vielä varsin tuntematon suuruus, vaikka se on Pohjoismaiden suurin yksityinen suurten pankkien ulkopuolinen investointiopankki. Osakkeiden välitystoiminnassa Carnegie on Suomessa suuri tekijä seitsemän prosentin markkinaosuudellaan, mutta rahastoissa sen markkinaosuus Suomessa on vielä vaatimaton.

Carnegien tavoitteena on olla Pohjoismaiden johtava analyysitalo. Yhtiöllä onkin 60 analyytikkoa, mikä on Pohjoismaiden mittakaavassa suuri määrä.

-Rahastoyhtiön sijoituspäätöksien tekoa tietysti helpottaa se, että konsernissa tehdään paljon omia analyyseja, Carnegie Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Mauri Lavikainen kehuu.

Rahastojen sijoituspäätökset syntyvät Carnegiessa yhteistyössä, pohjoismaiseen tapaan rahastonhoitajan rooli on selvästi pienempi kuin esimerkiksi tähtisijoittajiin uskovassa Yhdysvalloissa.

-Sijoitustyylimme perusajatuksena on tulevaisuuden suuret kehityslinjat, selittää sijoitustoiminnasta vastaava Karri Alameri.

Tällaisia kehityssuuntia ovat esimerkiksi väestön vanhetessa kasvava lääketeollisuus, huimaa vauhtia kehittyvä teknologiasektori ja keskittyvä finanssisektori.

Kolme kertaa vuodessa koko Carnegien sijoitustoiminnasta vastaava väki kokoontuu miettimään tulevaisuutta ja sijoitusten pitkän aikavälin painotuksia. Kaksi kertaa kuussa pienempi strategiaryhmä neuvottelee puhelinkonferensseissa lyhyemmän aikavälin näkymistä. Näiden konsernitason näkemyksien mukaan salkunhoitaja viimein tekee viikkotasolla sijoituspäätökset.

Carnegie uskoo sektorisijoittamiseen

-Siinä mielessä emme ole indeksisijoittajia, että emme pelkää olla sijoittamatta johonkin vertailuindeksissä painavaan toimialaan tai yritykseen, mikäli emme pidä sitä kiinnostavana, Alameri sanoo.

Alamerin mukaan Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentyessä maiden rajat ylittävän sektorisijoittamisen merkitys lisääntyy, mikä on ollut jo pitkään johtava ajatus Carnegien sijoituspolitiikassa.

Carnegien tuorein rahasto on muodikkaasti lääketieteen yrityksiin sijoittava Medical-rahasto. Rahaston hoito on annettu yhdysvaltalaiselle SG Cowen Asset Managementille, jonka yhtenä erikoistumisalana on terveydenhuoltosektorille sijoittaminen. Rahaston sijoituspäätösten teossa tukena on lääketieteellisenä neuvonantajana Nobelin lääketieteen palkinnot jakava ruotsalainen Karolinska Institutet.

-Vain lääketieteen ekspertti pystyy arvioimaan jonkin innovaation todellista lääketieteellistä merkitystä, Karri Alameri selittää.

Tuoreimmat osastosta