1999015654 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MTK:N HÄRMÄLÄN FUUSIOPATISTELU EI YLLÄTÄ OSUUSKUNTAVÄKEÄ

Julkaistu: 2.6.1999 0:00

´Ylimalkainen heittely ei ole hedelmällistä´

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja Esa Härmälä on kyllästynyt osuuskuntapohjaisten maitoa ja lihaa jalostavien yritysten keskinäiseen kilpailuun ja kyräilyyn. Eilisessä kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa hän patistaa kovin sanoin yrityksiä yhteistyöhön ja vaati vauhtia niiden fuusioihin.

Härmälän mukaan osuustoiminnalliset yritykset ovat jääneet kehityksestä jälkeen ja ovat nykyisin vaarana jopa rapautua ja vaarantaa samalla koko maatalouden tulevaisuuden.

-Jos nykyisten ammatti- ja luottamusmiesjohdon on vaikea vetää tarvittavia johtopäätöksiä, on heidät vaihdettava tuoreempiin, Härmälä vaatii.

Osuuskuntaväen mukaan asiasta on puhuttu jo vuosia.

´Lausuntoja on helppo antaa´

Atrian hallituksen puheenjohtaja ja Itikka osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Reino Penttilä ei allekirjoita väitettä, ettei osuuskuntapohjaisissa liha-alan yrityksissä olisi tehty töitä alan rakennekehityksen hyväksi.

-Ylimalkainen heittely ei ole hedelmällistä. Asia on ollut usein esillä ja annetaan ymmärtää ettei mitään ole tehty. Liha-alalla on tehty rakennekehityksen eteen töitä koko 90-luku.

Hänen mielestään fuusioita ei pidä tehdä pelkästään fuusioiden vuoksi, niissä pitää olla taloudelliset perusteet.

-Mikään ei niitä tietenkään estä, jos taloudellisia etuja syntyy. Mitä henkilöiden vaihtamiseen tulee, niin osuuskunnilla on keinot tehdä se, jos jäsenet vain haluavat.

Penttilän mukaan HK Ruokatalon esitystä osuuskuntapohjaisten teurastamoiden yhteistyöstä hankinnassa ei ole Atrian piirissä haudattu, vaan sitä tutkitaan tarkasti.

´Markkinajohtajan pitää tarkistaa strategiaansa´

Valion kanssa kilpailevan Kainuun meijerin ja tamperelaisen Maito Pirkan yhteisen markkinointiyhtiön Aito Maito Finnin hallituksen puheenjohtaja kuhmolainen maanviljelijä Martti Määttä ei ota syytä Aito-ryhmän päälle. Hän ihmettelee, että miksi Aito-ryhmä tuntuu olevan ainoa paha koko maitopuolella.

-Asia ei ole mitenkään uusi. Viime syksynä kävimme Härmälän luona ja esitimme, että hän kutsuisi kaikki saman pöydän ääreen keskustelemaan asiasta tosissaan. Kutsua ei ole vieläkään kuulunut, Määttä toteaa.

Hänen mielestään avaimet asian ratkaisemiksi ovat markkinajohtajalla eli Valiolla.

-Kaikista maidontuottajista on Valion jäseniä yli 85 prosenttia, vaikka osa hoitaakin markkinoinnin muuta kautta. Markkinajohtaja voisi kutsua osakkaat saman pöydän äärelle. Nyt vain tehtiin hallinnollinen päätös ja heitettiin muiden kuin Valion kautta markkinoivien osuuskuntien edustajat Valion hallinnosta ulos.

´En lähde muita neuvomaan´

Valion hallituksen puheenjohtaja Kari Inkinen ei halua lähteä neuvomaan muiden yritysten hallintohenkilöitä siitä, että mitä pitäisi tehdä. Hän ymmärtää kuitenkin Härmälän perustelut.

-Nykyiset päätökset eivät ole hetkessä korjattavissa. En kuitenkaan halua lähteä muita neuvomaan, koska meillä on omissakin asioissa riittävästi tekemistä. Kotimaisen maitosodan lisäksi on meneillään maidon maailmansota. Nykyinen tilanne rokottaa maidontuottajia kautta linjan.

Tuoreimmat osastosta