1999012493 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MUNCHIN VUOSI

Julkaistu: 28.5.1999 0:00

Retretin taidekesä on aina ihastuttanut suurilla nimillä. Viime vuonna esillä oli Kandinsky, tänä vuonna tähtenä on Edvard Munch. Miksi juuri Munch?

-Edellisestä Munch-näyttelystä Suomessa on kulunut jo 20 vuotta. Munch kuitenkin kiinnostaa koko ajan enemmän niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, Retretin toimitusjohtaja Markku Valkonen sanoo.

Syyskuussa avataan myös Munchin grafiikkanäyttely Riihimäen taidemuseossa, ja lokakuussa on taiteilijan Warnemnden-kauteen keskittyvä näyttely Ateneumissa.

Munch on taiteilija, jonka töitä saa tyytyä ihailemaan museoissa.

-Taidekaupassa Munchin työt eivät liiku, sillä tuskin kukaan on valmis luopumaan omistaan, Valkonen arvioi.

Iloista Munchia

Retretissä mestarin pimeä puoli peittyy ekspressionismin iloon. Munchin maalauksista parhaiten tunnetaan symbolistinen Huuto. Pitkälti sen ja mestarin muiden varhaiskauden töiden perusteella taiteilijasta onkin muovautunut synkkä ja angstinen kuva.

-Käsitys on liian yksipuolinen, minkä myös nyt esillä olevat työt osoittavat, Valkonen toteaa.

Maalauksia on esillä 36. Ne on kerätty norjalaismuseoista ja kokoelmista. Lähinnä ekspressionististen maalausten joukossa onkin esimerkiksi öljyvärimaalaus Hedelmiensä painosta taipunut omenapuu (1932-43), jota on yksi mestarin elämänmyönteisimmistä töistä. Retretissä on esillä myös 33 grafiikanlehteä.

Oslon ja Berliinin taiteilijapiireissä elänyt Munch oli merkityksellinen myös Suomen taiteen kehitykselle. Niin Akseli Gallen-Kallela kuin Tyko Sallinenkin saivat vaikutteita norjalaismestarilta.

Suurnäyttely vaatii jätti-investointeja

Mestariteosten arvoa on mahdotonta määritellä. Töiden vakuutusarvo nousee pilviin. Sitä Valkonen ei kuitenkaan halua julkistaa turvallisuussyistäkään. Suurnäyttely vaatii myös muita investointeja.

-Jo pelkästään teosten paikalle kuljettaminen muodostaa suuren menoerän.

Näyttelyyn odotetaan suuria ihmisvirtoja.

-Joinakin vuosina kävijöitä on ollut jopa 120 000, mutta jo 100 000 on hyvä saavutus, Valkonen arvioi. Niinpä kesää varten paikalle on hankittu yli 20 opasta.

Munch-näyttelyn lisäksi Retretissä on esillä romantiikan ajan pietarilaistaiteilija Arhip Kuindzhin sekä kotimaisten nykytaiteilijoiden Hannu Väisäsen, Pertti Kekaraisen ja Kaarina Kellomäen töitä. Retretin luolastossa on tekstiilitaidetta esittelevä Sidos 2000 -näyttely. Perheen pienimpiä ilahduttaa Vaahteranmäen Eemeli -näyttely, jossa on taiteilija Björn Bergin alkuperäisguasseja Astrid Lindgrenin lastenkirjaan.

Retretin näyttelyt ovat avoinna 28.5.-29.8.

Tuoreimmat osastosta