199905465 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

RAHOITUSTIEDUSTELU: YRITYSTEN RAHOITUSVAIKEUDET OVAT EDELLEEN VÄHÄISIÄ

27.5.1999 0:00

Pk-yritysten rahoitusvaikeudet ovat edelleen lieviä ja rakennusalalla niitä esiintyy enää vain kolmessa tapauksessa kymmenestä. Yleisimmin rahoitusvaikeuksien syynä ovat vakuusongelmat. Yrittäjäperheen asunto on usein yritysluoton tai muun sitoumuksen vakuutena, ilmenee Suomen Yrittäjien tekemästä toukokuun rahoituskyselystä.

Rahoitusvaikeuksien vähäisyydestä huolimatta vain runsas kolmasosa yrityksistä aikoo hankkia ulkoista rahoitusta lähitulevaisuudessa. Osasyynä haluttomuuteen ottaa ulkoista lainaa on reaalinen korkotaso, jota ei alhaisen inflaation takia voida vieläkään pitää erityisen matalana. Luotoista perittävät provisiot ovat pysyneet parissa prosentissa.

Pk-yritysten rahoitus on hyvin pankkikeskeistä ja kohdistuu lähinnä kahteen suureen pankkiryhmään, Merita-Nordbankeniin ja Osuuspankkeihin. Niiden markkinaosuus on yli 80 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Runsas kymmenesosa pk-yritysten rahoituksesta koostuu rahoitusyhtiöiden tuotteista, kuten leasing-, osamaksu- tai myyntisaatavien rahoituksesta.

Yritykset siirtävät valtaosan liiketoiminnoistaan euroihin vuosien 2001 ja 2002 aikana. Myös teknistä valmistelua ja strategista suunnitelua lykätään huomattavan monessa yrityksessä viime hetkiin. Tämä johtuu tiedon puutteesta ja tietoteknisistä ongelmista. Myös markkinamuutosten epäselvyys on taustalla. Sen sijaan hinnoittelu ja muuntokerrointen käyttö eivät tuota vaikeuksia.

Siirtymäkaudella kymmeniinkin tuhansiin kohovat investointi-, henkilöstö- ja työaikakustannukset heijastuvat siten, että yhä useampi yrittäjä arvioi euron tuovan yritykselleen pikemminkin kustannuksia kuin hyötyjä.

Kyselyn otos oli 1220 Suomen Yrittäjien pienten ja keskikokoisen (alle 200 työntekijää) jäsenyrityksen omistajayrittäjää. Vastausprosentti oli 69,4 prosenttia.

--Uutistoimisto Startel, Helsinki, +358-9-122 4157

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?