1999017433 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KIINAN KEHITYSRAHASTOJEN UUDELLEENJÄRJESTELY KÄYNTIIN

Miljardien tappiot uhkaavat velkojia

26.5.1999 0:00

Kiinan keskuspankin uudet säännökset maakunnallisten kehitysyhtiöiden kirjauskäytännöstä saattavat tuoda kiinalaisyrityksille miljoonien dollarien tappiot. Kyse on projekteista, joita kehitysrahastot ovat aloittaneet ja rahoittaneet.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan keskuspankin säännösten on tarkoitus helpottaa kehitysyhtiöiden toiminnan kehittämistä ja jatkamista, ja ne sallivat rahastojen kirjata tappioiksi epäonnistuneet projektinsa ja lopettaa ne.

-Tappioiden kirjaaminen on ensimmäinen askel tiellä, joka johtaa rahastojen yhdistämisiin ja lopetuksiin, sanoi Kiinan itärannikolla sijaitsevan Shandongin maakunnan kehitysrahaston nimettömänä puhunut virkailija.

Kiinan keskuspankin omistaman China Financial Information -viikkolehden mukaan maan hallituksen tavoitteena on vähentää kehitysyhtiöiden määrää noin kahdella sadalla vähän yli neljäänkymmeneen.

Velat ehtivät kivuta kymmeniin miljardeihin

Maakuntien ja kaupunkien kehittämiseksi perustettujen rahastojen tehtävä oli hankkia kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta tukkuhintaista rahoitusta alueidensa kehitysprojektien tarpeisiin.

Kehitysyhtiöt keräsivät yhteensä arviolta kymmenen miljardin dollarin velat ennen kuin Kiinan viranomaiset sulkivat Guandongin maakunnan rahastoyhtiön viime lokakuussa sen uhatessa ajautua maksuhäiriöön erääntyvien neljän miljardin dollarin velkojen vuoksi.

Rahaston sulkeminen ja tammikuinen julistaminen konkurssitilaan säikäyttivät kansainväliset pankit varovaisemmiksi Kiinan riskien suhteen ja vähensivät Kiinan tehtyjä sijoituksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?