1999017089 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EI OLE OIKEUTTA ILMAN TAISTELUA

Julkaistu: 21.5.1999 0:00

Ei oikeutta maassa saa, ken ei itse sitä hanki, pitää yhä paikkansa. Oikeutta jaetaan edelleenkin ilman kohtuutta.

STS-Pankin entinen pääjohtaja Ulf Sundqvist on odottanut ratkaisua omassa jutussaan jo viitisen vuotta. Turkulaisen Nostokonepalvelu Oy:n omistajat ´roikkuivat julkisessa hirressä´ ja epätietoisuudessa oman rikosjuttunsa päätöksestä kolmisen vuotta.

Suomen Tietotoimiston päätoimittaja Kari Väisänen on odottanut oman juttunsa syyteharkintaa ja käsittelyn aloittamista vuoden päivät.

Ei voi olla oikein, että yhteiskunnallisesti, periaatteellisesti, taloudellisesti ja oikeuskäytännön linjanvetojen kannalta tärkeät oikeusjutut venyvät vuosikausien mittaisiksi.

Ei voi olla kenenkään etu, että esitutkinta ja syyteharkinta venyvät. Poliisin ja syyttäjän pitää pystyä selvittämään kantansa epäiltyyn rikostapaukseen kohtuullisessa ajassa, jona voidaan perustellusti pitää noin kahtatoista kuukautta.

Jos tutkinta ja syyteharkinta venyvät huomattavasti pitemmiksi, tapausten merkitys ennakkopäätöksinä vesittyy. Tapaus ja sen yksityiskohdat unohtuvat tapauksen seuraajilta. Samalla myös päätösten ennaltaehkäisevä vaikutus vähenee.

Ei ole myöskään länsimaisen oikeuskäytännön ja yksilöiden inhimillisen kohtelun kannalta suotavaa, että tapausten ratkaiseminen vaikeutuu resurssipulan ja jutturuuhkien vuoksi.

Osakesijoittamiseen liittyvät sisäpiirisäännökset ovat kaiken aikaa tiukentuneet. Samalla myös syyttämis- ja rangaistuskynnys alenee. Tämä on kansainvälisen käytännön mukaista. Esille nousee tulevaisuudessa yhä enemmän julkisuuden henkilöihin kohdistuvia ja yhteiskunnallisesti tärkeitä rikostutkintoja.

Nykyinen oikeudenjakaminen johtaa kuitenkin entistä useammin tilanteeseen, jossa oikeuden päätöstä joudutaan odottamaan hyvinkin pitkään. Tästä on jo nyt ikäviä esimerkkejä.

Oikeuden nopea jakaminen vaikuttaisi myös siihen, ettei asioiden julkista käsittelyä koettaisi osaksi rangaistusta.

Mikäli oikeusprosessit venyvät entisestään, kasvavat paineet tuomioiden lieventämiseen. Yhä useampi julkkissyytetty vetoaa jo nykyään tuomariin sillä perusteella, että ´julkisuudessa saatu tuomio on osa varsinaista rangaistusta´.

Asioiden julkinen käsittely ei ole rangaistus eikä sitä pidä myöskään oikeusistuimessa tulkita sellaiseksi. Julkisuus on osa yhteiskunnallista valvontaa, jolla ei ole mitään tekemistä tuomiovallan kanssa. Vallan valvontaa ja vallan väärinkäytöksistä tuomitsemista ei pidä sekoittaa keskenään.

Julkisuusyhteiskunnan toiminta edellyttääkin oikeudenkäytön olennaista vauhdittamista.

Tuoreimmat osastosta