199909202 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

INTERNET SYÖ OSUUKSIA PERINTEISELTÄ KAUPALTA

Julkaistu: 18.5.1999 0:00

Jere Lahti uskoo, että sähköisestä kaupasta tulee ensi vuosituhannen alkuvuosikymmenen aikana merkittävä tekijä tavarakaupassa. Se ei tule kertarysäyksellä, vaan ikäänkuin hiipien ottaen palan kerrallaan.

-Sähköinen kauppa ottaa perinteisestä kaupasta tiettyjä tuotteita ja tuoteryhmiä ja murentaa perinteistä kauppaa pala palalta. Joskus 2005-2010 sähköinen kauppa on merkittävä tekijä. Silloin ikäluokan, joka nykyisin seurustelee jatkuvasti päätteiden kanssa, kulutus on voimakkaimmillaan. Erään tutkimuksen mukaan silloin perinteisestä kaupasta puolet ja ruokakaupasta 15-20 prosenttia tehdään netissä.

Terminaalit tulevat

Lahden mielestä nettikauppa on ihan oma maailmansa ja se vaatii oman konseptin.

-Ei ole mitään järkeä kerätä kaupan hyllyltä tavaraa, kääriä sitä pakettiin ja viedä asiakkaalle nettitilauksen perusteella. Se lähtee kylläkin näin liikkeelle, mutta nettikaupalle tulee omat nettikaupat eli terminaalit. Ne toimivat mahdollisimman pitkälle automatisoituina ja niissä on kustannukset robottien avulla minimoitu. Näin niissä päästään hinnoissa jopa alle perinteisen kaupan.

Nettikauppa syö Lahden mielestä perinteisestä kaupasta joitakin tuoteryhmiä pois. Esimerkiksi sellaiset perinteiset päivittäistavarakauppatuotteet, joita ostetaan jatkuvasti ja joiden laatu on vakio. Perinteisille kaupoillekin löytyy tilaa.

-Tulevaisuudessa kauppapaikka ratkaisee entistä enemmän ja niistä tulee entistä monipuolisempia kauppakeskuksia, joihin tullaan koko perheen voimin viihtymään. Pelloilla olevat yksittäiset marketit ovat siinä vaiheessa tuhoon tuomittuja.

Tuoreimmat osastosta