1999016342 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

JÄTTISILTA MAKSAISI VÄHINTÄÄN 5-6 MILJARDIA MARKKAA

Taloudellinen kannattavuus kyseenalaista

18.5.1999 0:00

Jos Vaasan ja Uumajan välille rakennettaisiin kiinteä yhteys, kyseessä olisi yksi maailman suurimmista vastaavista hankkeista, ja sen toteuttaminen maksaisi miljardeja.

Sillanrakennustekniikan professori Aarne Jutila Teknillisestä korkeakoulusta arvioi, että teknisesti hanke ei tuottaisi suuria ongelmia. Jutilan mukaan olennaisempaa on miettiä, olisiko jättihanke kummallekaan maalle taloudellisesti kannattava.

-Pitkällä tähtäyksellä tendenssi on, että tämäntyyppisten yhteyksien käyttö on niiden valmistuttua suurempaa kuin alun perin arvioitiin. Toisaalta täytyisi miettiä kuinka paljon loppujen lopuksi Merenkurkun alueella tälle olisi liikennetarvetta, pohtii Jutila.

Jutilan arvion mukaan sillan hinnaksi voisi tulla esimerkiksi 5-6 miljardia markkaa. Arvio perustuu seuraavaan laskelmaan: neljäkymmentä kilometriä kaksikaistaista matalaa siltaa levennyksineen maksaisi noin 2-3 miljardia.

Laivaliikenteen takia sillan keskelle tulisi jättää esimerkiksi kymmenen kilometrin levyinen kulkuaukko, jonka kohdalla liikenne kulkisi meren alla tunnelin läpi. Tunnelin rakentaminen nostaisi hinnan 5-6 miljardiin.

Koko hanke maksaisi kuitenkin reippaasti enemmän. Tunnelin takia olisi rakennettava tekosaaret, joiden hinta riippuisi meren syvyydestä. Lisäksi pitäisi rakentaa liikenneyhteydet varsinaisen sillan kummastakin päästä mantereelle.

Hintaa nostaisi myös moottoritien tai rautatien rakentaminen yhteyden läpi.

Yksi viime vuosina valmistunut samantyyppinen ratkaisu kuin Merenkurkun mahdollinen yhteys on Tokionlahden poikki kulkeva Transtokio Bay Highway -silta-tunneli-yhdistelmä. 15 kilometrinen yhteys tuli maksamaan 14,4 miljardia dollaria. Hinta on Jutilan mukaan huikea, koska rakentaminen on Japanissa kallista ja paikallinen merenpohja on - päinvastoin kuin Merenkurkussa - varsin pehmeä.

Tanskassa Ison-Beltin silta-tunnelin (18 kilometriä) hinnaksi saatiin noin 17 miljardia markkaa. Ensi vuonna valmistuva Ruotsin ja Tanskan välisen Juutinrauman silta-tunneli-yhteyden (16 kilometriä) on arvioitu maksavan noin 12 miljardia markkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?