199904982 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA:N INFLAATIOLUVUT SÄIKÄYTTIVÄT KORKO-JA OSAKEMARKKINAT

Yhdysvaltain ja Euroopan pörssit lähtivät laskuun

15.5.1999 0:00

Kuluttajahintojen odotettua voimakkaampi nousu Yhdysvalloissa huhtikuussa pelästytti korko- ja osakemarkkinat Yhdysvalloissa ja Euroopassa perjantaina.

Energian ja bensiinin hinnan kallistuminen nosti kuluttajahintaindeksiä 0,7 prosenttia maaliskuusta. Kyseessä on kovin kuukausinousu sitten tammikuun 1990. Analyytikot olivat odottaneet hintoihin keskimäärin 0,4 prosentin nousua.

Myös niin sanottu pohjainflaatio nousi odotettua voimakkaammin eli 0,4 prosenttia, kun odotus oli 0,2 prosenttia. Siinä ei ole mukana energian ja ruuan hintoja.

-Inflaatioprosentit olivat toki odotettua kovempia, mutta on muistettava, että nousu johtui nimenomaan energiasta ja bensiinistä, mikä ei sinänsä ole mikään yllätys. Huonompi juttu olisi, jos jotkut muut hintakomponentit olisivat yllättäen hypähtäneet ylöspäin, Meritan analyytikko Mikko Ayub totesi.

Pitkä korko kovaan nousuun

Yhdysvaltain 30 vuoden obligaation korko lähti heti hintatilaston tultua julki voimakkaaseen nousuun. Korko oli kello 18.30 5,94 prosentissa, kun torstain päätöslukema oli 5,75.

Vaikka inflaatio osoittaakin kiihtymisen merkkejä Yhdysvalloissa, Ayub ei usko, että Yhdysvaltain keskuspankin avomarkkinakomitea lähtisi nostamaan keskuspankkikoroja kokouksessaan ensi viikolla.

Korkojen nousu sysäsi osakekurssit laskuun New Yorkin pörssissä. Keskeisten teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli parin tunnin kaupankäynnin jälkeen 1,6 prosenttia miinuksella.

Hex painui prosentin verran

Kurssilasku tarttui myös Euroopan pörsseihin. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi päätyi 1,3 prosenttia miinukselle. Lontoossa FT-SE 100 -indeksi tuli alas reilut kaksi prosenttia. Helsingin pörssin Hex-yleisindeksi painui 1,1 prosenttia pakkaselle.

Yhdysvaltain inflaatioluvut näkyivät myös dollarin kurssissa, joka heikkeni jonkin verran suhteessa euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?