1999019097 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

ERNST WELTEKEN ODOTETAAN JATKAVAN TIETMEYERIN JÄLJILLÄ

Keskitien vasemmistolainen nousee Saksan keskuspankin johtoon

12.5.1999 0:00

Geneve Saksan keskuspankin uutta pääjohtajaa Ernst Weltekeä ei pidetä yhtä kovana inflaationvastaisena taistelijana kuin edeltäjäänsä Hans Tietmeyeria. Rahoitusmarkkinoilla syyskuussa virkaan astuvaa Weltekeä luonnehditaan keskitien varovaiseksi vasemmistolaiseksi ja hänen uskotaan pitkälti jatkavan Tietmeyerin politiikkaa.

Viime kuukausina Welteke on kuitenkin koventanut kantojaan. Alkuviikosta hän sanoi, ettei pitänyt välttämättömänä Euroopan keskuspankin huhtikuista koronlaskua.

-Jos markkinoiden viestit olisi painotettu toisin, oltaisiin päädytty toisenlaisiin toimiin, Welteke tulkitsi.

Weltekestä tulee Bundesbankin pääjohtajana myös EKP:n rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsen.

Weltekestä ei tullut traktorimekaanikkoa

56-vuotias Welteke siirtyy uuteen tehtäväänsä Hessen osavaltion keskuspankin johtajan paikalta. Welteke on sosialidemokraattisen puolueen jäsen ja häntä pidetään valtiovarainministeri Hans Eichelin luottomiehenä. Welteke oli Hessen valtiovarainministeri, kun Eichel oli pääministeri.

50-60-lukujen vaihteessa Welteke opiskeli valmistuakseen traktorimekaanikoksi.

Frankfurtin pankkianalyytikot arvelevat, että Welteke aikoo käyttää uutta asemaansa vahvistaakseen niin finanssimarkkinoita kuin Frankfurtin asemaa maailmanlaajuisena pankkikeskuksena.

Saksan hallitus nimitti eilen Welteken ehdokkaakseen keskuspankin johtoon. Bundesbankin neuvosto käsittelee tänään pääjohtajanimitystä, mutta sen ei odoteta asettuvan Weltekeä vastaan. Nimityksen sinetöi maan presidentti Roman Herzog.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?