199903837 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

KOSOVON SOTA EI TUNNU EU-MAIDEN VIENTITULOISSA

Jälleenrakentamisesta lankeaa suuri lasku

11.5.1999 0:00

Geneve Jugoslavian sodan korvaukset rasittavat enemmän Euroopan unionin kassaa kuin sieltä on tullut viime vuosina vientituloja unionin maille. Saksalaisen Institut der deutschen Wirtschaft -tutkimuslaitoksen mukaan EU-maat veivät vuonna 1997 Jugoslaviaan tuotteita 3,3 miljardin Saksan markan, eli 9,9 miljardia Suomen markan, edestä.

Euroopan komission tuleva puheenjohtaja Romano Prodi lupaili jo ennen valtiovarainministerien eilistä kokousta, että Jugoslavian jälleenrakentamisesta ropsahtaa EU:lle vuosittain noin viiden miljardin euron, 30 miljardia Suomen markan lasku.

EU:lla ei ole kiire lopettaa Jugoslavian sotaa vientimarkkinoidensa takia. Iwd:n julkistamien tilastojen mukaan EU:n merkittävin vientimaa Jugoslaviaan on Saksa, joka vei sinne viime vuonna tuotteita noin miljardin Saksan markan eli kolmen miljardin Suomen markan edestä. Luku on kuitenkin vain promille Saksan vientituloista.

Saksa tärkein kauppakumppani

Jugoslavian tuonnissa Saksan osuus on huomattava, miltei 28 prosenttia.

Seuraavaksi tärkein tuoja on Italia, jonka osuus on miltei 23 prosenttia, Itävallan osuus on vajaat kymmenen prosenttia.

Listalla seuraavat ovat EU:n ulkopuolinen Unkari, sitten Ranska ja jälleen EU:n ulkopuolinen Sveitsi reilulla kolmella prosentilla.

Esimerkiksi Saksan vienti on laskenut Jugoslaviaan tällä vuosikymmenellä. Vielä vuosikymmenen alussa Saksa vei sinne tuotteita miltei kolme kertaa enemmän.

YK:n asettamat talouspakotteet lopettivat kaupan Serbiaan ja Montenegroon miltei täysin vuosina 1992-1995. Myös pääomasiirrot lopahtivat.

EU on kieltänyt nyt asekaupan, vientiluototuksen sekä investoinnit Jugoslaviaan. Saksa toi viime vuonna Jugoslaviasta tuotteita reilun 600 miljoonan Saksan markan edestä, noin 1,8 miljardia Suomen markkaa, eli se vei sinne miltei kaksi kertaa enemmän tuotteita kuin toi sieltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?