199906569 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SAKSA ON AVAINASEMASSA

11.5.1999 0:00

Maailman taloutta jo parin vuoden ajan vaivannut talouskriisi on viime aikoina osoittanut selviä helpottamisen merkkejä. Aasiassa talouskasvu on päässyt vauhtiin ja talouskehitys muutoinkin vakautunut. Kööpenhaminassa talousanalyytikkokokouksessa puhunut MIT:n professori Paul Krugman arvioi kuitenkin, että talouskehitystä uhkaavat edelleen monet tekijät, joista tärkein on Japanin ja Euroopan kysyntälama.

Krugmanin mielestä maailman talouskehitys on viime aikojen hyvistä uutisista huolimatta hyvin epävakaassa tilanteessa. Talouskasvu on tällä hetkellä pitkälti Yhdysvaltojen varassa. Euroopassa ja Japanissa talouskasvu ei ponnisteluista huolimatta ole lähtenyt liikkeelle. Yhdysvalloissa pitkään jatkunut kasvu on luonut kuplataloutta. Pörssikurssien romahdus voisi ajaa myös Yhdysvallat nopeasti kysyntälamaan.

Krugmanin mielestä erityisesti Euroopan talouskasvu olisi saatava nykyistä nopeammaksi.

Talouskasvun nopeutuminen Euroopassa vähentäisi riskiä, että maailman talouskasvu on liian vahvasti Yhdysvaltojen varassa. Japanin talouden nopea kääntyminen kasvuun ei Krugmanin mielestä ole todennäköistä.

Euroopan talousongelmat keskittyvät ensisijaisesti Saksaan ja Ranskaan. Kasvua tukevasta politiikasta huolimatta Saksan ja Ranskan talouskasvu on jäänyt hyvin hitaaksi. Saksan talouskehitys on itse asiassa koko 90-luvun ollut jatkuva sarja pettymyksiä. Maa ei koko vuosikymmenen aikana ole päässyt sille ennustettuihin kasvulukuihin.

Kasvuongelmia on selitetty työelämän jäykkyyksillä ja korkeilla työvoimakustannuksilla. Viime vuosina yhä useammat talousasiantuntijat ovat kallistuneet juuri tälle kannalle. Saksan ongelmat löytyvät työmarkkinoilta. Tästä huolimatta uudistuksia ei ole saatu aikaan, pikemminkin päinvastoin. Viime vaaleissa valtaan päässeet sosiaalidemokraatit ovat välillä ajaneet hyvinkin perinteistä sosiaalidemokraattista linjaa.

Krugmanin arvio maailmantalouden tilasta korostaa entisestään sitä, että Saksassa harjoitettu talouspolitiikka on tärkeää sekä Euroopan että koko maailman kannalta. Valitettavasti politiikan tämänhetkinen suunta ei näytä kovinkaan rohkaisevalta.

On vahvoja syitä uskoa, että hidas talouskasvu jatkuu Saksassa. Voikin olla, että maassa ei kyetä tekemään tarpeellisia talous- ja työmarkkinapoliittisia uudistuksia ilman jonkinasteista talouskriisiä.

Muun Euroopan ja Suomen kannalta tämä on ikävää, koska meidän talouskehityksemme on Emu-oloissa yhä tiukemmin sidoksissa Keski-Euroopan ja Saksan kehitykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?