1999013571 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HYKS SUUNNITTELEE YKSITYISPALVELUITA

8.5.1999 0:00

Hyks suunnittelee mahdollisuutta alkaa myydä yksityisiä lääkäripalveluita iltaisin. Suunnitelman on laatinut sairaalan hallintoylilääkäri Martti Kekomäki.

-Kysymys on siitä, että meillä olisi löysässä organisaatiossa toimiva poliklinikka tai vastaanottosysteemi. Halukkaat saisivat palveluita ja maksaisivat ne täysimääräisesti ilman, että siinä olisi Kelan korvausosuuksia.

Kekomäen mukaan käytäntö muun muassa lisäisi asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia, toisi sidotulle pääomalle tehokkaamman käytön ja lisäisi henkilökunnan mahdollisuuksia ansaita enemmän. Se olisi myös keino pitää kiinni Hyksin parhaasta henkilökunnasta.

Kekomäen mukaan toiminta ei muuttaisi sairaanhoidon järjestelmää suuntaan tai toiseen. Yksikön tulos olisi vuosittain alle miljoona markkaa.

-Kun ajatellaan Hyksin 2,5 miljardin markan pottia, niin emme puhu yhtään mistään, pölystä lattialla.

Mihin perustuu arvio siitä, että palveluilla riittäisi asiakkaita?

-Ei mihinkään. Se ei perustu yhtään mihinkään.

Kekomäki esitteli suunnitelman Hyksin hallitukselle Aulangolla Hämeenlinnassa perjantaina. Hän kuvaa vastaanottoa varovaisen myönteiseksi.

-Ensiksi täytyy selvittää se, onko tämänkaltaisen järjestelmän luominen poliittisesti mahdollista. Toimimme joka tapauksessa kunnan demokratian alaisessa organisaatiossa, Kekomäki sanoo.

Vastaavaa järjestelmää ei ole

Kuntaliiton terveydenhuollon rakennemuutosprojektin vetäjä Berndt Långvik ei ole nähnyt Kekomäen laatimaa suunnitelmaa, mutta hän toivottaa tervetulleiksi kaikki uudet ideat. Hänen tietääkseen Skandinaavisessa verorahoitteisessa järjestelmässä ei ole vastaavanlaista käytäntöä.

Långvikin mielestä investointien hyödyntäminen ja tehokas käyttö on viisasta. Sen täytyy kuitenkin sopia yhteen Hyksin normaalin toiminnan kanssa. Monta asiaa on vielä ratkaisematta.

-Olisiko tässä kyse ilmaisesta tilojen käytöstä? Perittäisiinkö siitä lääkäreiltä mitään? Olisivatko lääkärit omia vai ulkopuolisia? Olisiko niin, että Hyksin päätoimisessa virassa olevat lääkärit tekisivät firaabelia iltaisin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?