1999016523 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

MYYNTIKATTEEN LASKU HEIKENSI ORIONIN TULOSTA

8.5.1999 0:00

Lääkekonserni Orionin tulos heikkeni alkuvuonna selvästi. Orionin pääjohtajan Markku Talosen mukaan tulosta painoi myyntikatteen pienentyminen. Katetta kavensi erityisesti myynnin rakenteen muutos.

Yhtiön tulos ennen satunnaiseriä ja veroja painui kymmeneksen 221 miljoonaan markkaan tammi-maaliskuussa. Liikevoitto heikkeni tätäkin enemmän, 185 miljoonaan markkaan.

-Suurikatteisten Orion lääketeollisuuden ja Diagnostican myynnit laskivat, kun taas pienikatteisen Oriolan myynti kasvoi, kertoi Talonen.

Yhdeksi syyksi myyntikatteen heikkenemiseen hän mainitsee lääkkeiden hintojen laskun. Talosen mukaan katetta vahvistaviin säästöihin ryhdytään tarpeen mukaan.

Myös lääketeollisuusyksikön suuret tutkimus- ja tuotekehityskulut painoivat tulosta. Tämän yksikön investoinnit olivat jo korkeammat kuin koko konsernin investoinnit viime vuoden tammi-maaliskuussa.

Orionin liikevaihto pysyi lähes viimevuotisen suuruisena eli yli 1,3 miljardissa markassa. Kotimaassa myynti kasvoi, mutta ulkomaantoiminta supistui liki kahdeksan prosenttia. Liikevaihto putosi kymmeneksen sekä Pohjoismaiden ulkopuolisessa Euroopassa että Pohjois-Amerikassa. Pohjoismaissa liikevaihto kasvoi lähes viidenneksen.

Rintasyöpälääke Farestonin myynti takkuili Yhdysvalloissa. Talonen ei osaa kertoa syytä tähän.

-Farestonin reseptejä ei ole jostain syystä ryhdytty kirjoittamaan Yhdysvalloissa. Olemme selvitelleet, onko kyse tuotteesta, markkinointipanostuksista vai yhteistyön toimivuudesta Schering Ploughin kanssa.

Myös Parkinsonin-tautilääke Eldeprylin myynti väheni edelleen neljänneksen.

Yhtiön mukaan reseptilääkkeiden ja itsehoitovalmisteiden apteekkimyynti kehittyi kuitenkin keskimääräistä suotuisammin, koska painopistettä on suunnattu avohoidon markkinoille.

Orion odottaa liikevoittonsa pysyvän tänä vuonna yhtä suurena kuin viime vuonna. Tällöin sen voitto oli 650 miljoonaa markkaa. Se uskoo Parkinson-lääke Comtessin, eläinrauhotteiden ja hormonikorvaustuotteiden myynnin piristyvän vielä tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?